Генсек ООН закликав гарантувати доступ гуманітарних місій в ОРДЛО

Генсек ООН закликав гарантувати доступ гуманітарних місій в ОРДЛО

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступив із закликом забезпечити доступ гуманітарних місій ООН і партнерів до всієї території України, яка страждає від збройної кризи, й насамперед до тимчасово окупованих територій на сході України.

Про це він заявив у середу під час засідання Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наполегливо закликаю всі сторони забезпечити безпечний і безперешкодний доступ гуманітарних органів, у тому числі на території, непідконтрольні українському уряду. Всі сторони мають виконувати зобов’язання за Міжнародним гуманітарним правом»,- підкреслив генеральний секретар ООН.

Він відзначив роль місій ООН в Україні й підкреслив, що гуманітарні установи Організації «рішучим чином готові залишатися на місцях і надавати підтримку народу України». Він підкреслив, що з 2022 року ООН разом з партнерами доставили 140 тон допомоги, необхідної для виживання, через лінію зіткнення.

Читайте також: Гутерреш - про Статут ООН: Це не меню а-ля карт, виконувати повинні всі

Крім того, в ООН готові скоригувати й по-іншому розставити пріоритети в гуманітарних зусиллях, якщо це буде необхідно, зазначив Гутерреш.

«Гуманітарна допомога ООН засновується на чотирьох гуманітарних принципах – гуманність, нейтральність, безпристрасність і незалежність. Ці пріоритети є головними для підтримання доступу до постраждалого населення, особливо до людей, які живуть в умовах агресивного конфлікту», - наголосив глава Організації.

Читайте також: ЄС робить усе, щоб зупинити нову війну в серці Європи – Боррель

Він також підкреслив, що найбільше в збройних конфліктах страждає цивільне населення – насамперед жінки й діти. У цьому зв’язку Генсек ООН підкреслив свою рішучість «підтримати зусилля з урегулювання кризи без кровопролиття».

Як повідомляв Укрінформ, у середу в Нью-Йорку проходить засідання Генеральної Асамблеї ООН щодо розгляду ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

Фото: UN Photo/Cia Pak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-