Гутерреш - про Статут ООН: Це не меню а-ля карт, виконувати повинні всі

Гутерреш - про Статут ООН: Це не меню а-ля карт, виконувати повинні всі

Заява
Укрінформ
Принципи Статуту ООН не можуть застосовуватися вибірково й повинні виконуватися всіма країнами - членами Організації Об’єднаних Націй.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у зверненні щодо ситуації в Україні.

«Принципи Статуту ООН - це не меню а-ля карт. Вони не можуть застосовуватися вибірково. Усі країни-учасниці ухвалили їх - і всі повинні застосовувати», - сказав генсек ООН.

Він також висловив занепокоєння з приводу перекручування концепції миротворчості. «Я пишаюся досягненнями миротворчих операцій ООН, у яких так багато блакитних шоломів пожертвували своїми життями, захищаючи цивільне населення. Але коли війська однієї країни заходять на територію іншої країни без її згоди, вони не є безсторонніми миротворцями. Вони взагалі не є миротворцями», - наголосив Гутерреш.

Відповідаючи на запитання журналістів, він відкинув пропагандистські звинувачення в «геноциді», що лунають з боку Росії на адресу України.

Читайте також: Гутерреш вважає, що рішення Росії визнати ОРДЛО суперечить Статуту ООН

Генсек ООН також констатував, що рішення Російської Федерації визнати так звану «незалежність» ОРДЛО є порушенням територіальної цілісності й суверенітету, України. І вкотре нагадав, що такі односторонні заходи прямо суперечать принципам Статуту ООН.

За словами Гутерреша, ці дії «є серйозним ударом по Мінських угодах, схвалених Радою Безпеки».

«Нам потрібна деескалація негайно», - додав він, наголосивши на необхідності повернутися до діалогу і переговорів. Інакше, застеріг Гутерреш, нинішня криза буде «жахливо згубною» як для України, так і для Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-