Справи Майдану: Венедіктова заявляє про «хвилю підйому» у розслідуваннях

Справи Майдану: Венедіктова заявляє про «хвилю підйому» у розслідуваннях

Укрінформ
У ході розслідування справ щодо злочинів під час Революції Гідності спостерігається “хвиля підйому”, зростає кількість підозрюваних, однак перші вбивства досі не розкриті.

Про це написала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Зараз у нас справді хвиля підйому у справах Майдану - росте кількість підозрюваних, прийняття законодавчих змін щодо «заочки» дозволило розблокувати слідство щодо тих, хто переховується. Головне – вироки, їх кількість торік дорівнює загальній кількості вироків за попередні три роки”, - зазначила Венедіктова.

Венедіктова наполягає, що треба не збавляти темп, аби “хвиля не розбилася о недолугі процедури, і всі надзусилля заради справедливості не були марними”.

Читайте також: Венедіктова назвала причини тривалого розгляду справ Майдану в судах

Генпрокурорка нагадала, що вісім років триває розслідування злочинів, вчинених під час Революції Гідності, не всі вони розкриті, зокрема перші вбивства в січні 2014 року, але запевнила, що робота не стоїть.

Водночас, за її словами, затяжні судові процеси, у яких прокурори змагаються більше не з аргументами чи доказами, а із, по суті, толерованими КПК процесуальними диверсіями, не повинні завершитися нічим, а тяжкі злочини - непокараними.

“Разом із роками, якими потерпілі та родини Героїв Небесної Сотні чекають, справедливості, минають строки притягнення до відповідальності за злочини. У листопаді 2023 – лютому 2024 року щодо 175 епізодів тяжких злочинів, у яких обвинувачуються аж 133 особи”, - розповіла вона.

Читайте також: «Спливають терміни»: Зеленський просить пришвидшитися з розглядом справ Майдану

Венедіктова запевнила, що прокуратура не здасться на правовому полі, також буде “продовжено роботу і на законодавчому.

"Разом із громадськими організаціями ми напрацювали правки до Кримінального процесуального кодексу. На зміну процедурам, що роблять процес безкінечним, мають прийти чіткі та орієнтовані на швидке і справедливе правосуддя”, - додала генпрокурорка.

Як повідомлялося, в Україні 20 лютого відзначають День Героїв Небесної Сотні.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції Гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Читайте також: Захист Януковича повільно знайомиться зі справою Майдану - ОГП

Загалом, за даними прокуратури, під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули в лютому 2014 року. Загиблих учасників акцій протесту називають Небесною Сотнею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-