В Україні починають вакцинувати від поліомієліту дітей, які пропустили щеплення

В Україні починають вакцинувати від поліомієліту дітей, які пропустили щеплення

Укрінформ
В Україні розпочинається перший етап кампанії з вакцинації дітей від поліомієліту.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Поліомієліт в Україні. Розпочинаємо перший етап кампанії зі щеплення дітей. Кого щеплюватимуть? Дітей віком від 6 місяців до 6 років (5 років 11 місяців 29 днів), які з певних причин пропустили одну чи більше необхідних за віком доз щеплення", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголошують що у випадку, якщо був порушений календар щеплень, слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Вакцина ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

Читайте також: До 14 років дитина має отримати шість щеплень проти поліомієлітуМОЗ

Вакцину вводять внутрішньом’язово у передню поверхню стегна або в дельтоподібний м’яз руки. Зауважте, що в сідницю вакцину не вводять.

У МОЗ нагадують, що щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових (ст. 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб») гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я оголосило двоетапну кампанію з вакцинації дітей від поліомієліту у зв'язку з реєстрацією в Україні двох випадків захворювання на поліомієліт серед дітей.

Перший етап стартує з 1 лютого і відбуватиметься впродовж трьох тижнів. У цей час планується щепити дітей від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідну кількість доз вакцини проти поліємієліту. В рамках цього етапу планується охопити щепленнями майже 140 тисяч дітей.

Другий етап планується провести навесні. Впродовж цього етапу всі діти до 6 років мають отримати оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

24 січня 2022 року Україна отримала підтвердження від Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі про випадок поліомієліту у дитини із Закарпаття.

Також восени 2021 року у 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей було виявлено поліовірус. 17-місячна дитина отримала параліч кінцівки, і після лабораторних досліджень цей випадок підтверджений як поліомієліт.

За даними ВООЗ, кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-