НАБУ закликає СБУ «не приховувати» Чауса і доставити в суд

НАБУ закликає СБУ «не приховувати» Чауса і доставити в суд

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України закликає СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як передає Укрінформ, про це НАБУ повідомляє у Фейсбуці.

"Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцезнаходження екссудді Дніпровського райсуду м. Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень", - заявляють у бюро.

У НАБУ уточнюють, що йдеться про події 30 липня 2021 року, коли на Вінниччині був виявлений підозрюваний екссуддя, якого у серпні 2016 року детективи оголосили у розшук. В березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: ВАКС обиратиме запобіжний захід Чаусу 4 серпня

"Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону", - наголошують у НАБУ.

Читайте також: Чаус має статуси і потерпілого, і підозрюваного – адвокат

1 серпня детективи НАБУ надіслали до СБУ та Офісу генерального прокурора вимогу про негайне доставлення екссудді до Нацбюро. Він є підозрюваним у справі за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

2 серпня у зв’язку із тим, що СБУ не забезпечила явку екссудді до НАБУ, бюро надіслало повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного.

НАБУ наголошує, що дотримання закону є обов’язком для всіх правоохоронних органів. Вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Зеленський не зустрічався з Чаусом - прессекретар Президента

"Тому вчергове закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екссуддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - зауважили у НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів. У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові.

Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді і незаконне переправлення його через державний кордон.

Читайте також: Подоляк: Ніяких приватних візитів Чауса на Банкову не було

У свою чергу НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабара, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-