Центр здоров'я: Усі вакцини від AstraZeneca - взаємосумісні

Центр здоров'я: Усі вакцини від AstraZeneca - взаємосумісні

Укрінформ
Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємосумісними.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

«Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках. Такі рекомендації МОЗ України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ)», - ідеться в повідомленні.

У ЦГЗ зауважили, що вакцина AstraZeneca (AZD1222) виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. «(AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили в НТГЕІ», - сказано в повідомленні.

Читайте також: Завод в американському Балтиморі зупинив виробництво вакцини AstraZeneca - NYT

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. «Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад, мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність і вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення», - ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого в Україну надійшло 500 тис. доз вакцини Covishield/AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові, закуплені за державний кошт. Дозвіл на її використання дали Всесвітня організація охорони здоров’я, Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-