Лапутіна розповіла про завдання Консультативної ради з питань забезпечення прав ветеранів

Лапутіна розповіла про завдання Консультативної ради з питань забезпечення прав ветеранів

Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів організаційне засідання Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України, на якому розглядалися першочергові завдання новоствореного дорадчого органу при главі держави.

Про це повідомляється на сайті Президента, передає Укрінформ.

"У суспільстві є запит і назріла потреба у створенні такого органу", – наголосив Єрмак.

Водночас міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна наголосила, що «ветерани мають отримати відповідний правовий захист з боку держави».

За її словами, робочі групи у складі Консультативної ради займатимуться, зокрема, напрямом безпосередньої допомоги у конкретних випадках порушення прав ветеранів, а також превентивним освітнім напрямом, щоб правоохоронні та судові органи вміли працювати зі справами, які стосуються ветеранів.

Водночас робота ради не зводитиметься лише до юридичних аспектів, адже одним із її завдань є не допустити дискредитації звання ветерана.

Голова Консультативної ради Альона Вербицька зазначила, що сім років займається захистом прав військовослужбовців і розуміє, як гостро стоїть питання справедливості, особливо щодо добровольців, які через прогалини в законодавстві фактично мають нести відповідальність за свій патріотизм.

«Дуже потрібна платформа, на якій ми зможемо зібратися й опрацювати всі справи та звернення щодо біди, з якою стикнулися наші добровольці, захисники, і по можливості допомогти вирішити ці питання», – сказала вона.

Як зазначила Вербицька, члени Консультативної ради будуть залучені до напрацювання проєктів законів задля вирішення системних проблем.

Вона додала, що у своїй роботі орган використовуватиме досвід інших країн, урядових і неурядових організацій у цій сфері, щоб імплементувати його в українське законодавство.

Своєю чергою заступник керівника ОП Роман Машовець звернув увагу на необхідність реформування військової юстиції.

Учасники зустрічі також обговорили можливості надання первинної правової допомоги, доцільність напрацювання протоколів дій для поліцейських, освітні питання.

Читайте також: У Лапутіної планують спростити ветеранам доступ до реабілітаційних послуг

«Я сподіваюся, що ця Консультативна рада буде активною і, головне, ефективною та принесе результати для України і її громадян», – зазначила ветеран, доброволець батальйону «Айдар» у 2014-2015 роках, очільниця жіночого ветеранського руху Андріана Арехта.

Вона зауважила, що очікує від ради доведення до завершення справ, які, зокрема, стосуються ветеранів, та звільнення невинних.

«Сьогодні всі ветерани російсько-української війни потребують справедливості щодо захисту їхньої честі та гідності. А випадки засудження та відкриття справ показують, що у нас є політика неповаги до захисників та захисниць України. І це потрібно змінювати», – заявила Арехта.

Вона наголосила, що ветерани – це проактивні громадяни, які готові відстоювати, змінювати та розбудовувати країну.

Ветеран Вельдар Шукурджиєв зауважив, що рада захищатиме права ветеранів, волонтерів, політв’язнів, а також постраждалих на Майдані. «Роботи з 2014 року накопичилося дуже багато. Ми знаємо, що є деякі судові рішення, які мають значний суспільний резонанс. Суспільство вимагає справедливості», – сказав він.

Шукурджиєв відзначив, що у раді представлені всі – від громадських активістів до народних депутатів і міністрів. «Це значний крок уперед у розвитку демократії в Україні», – додав він.

На майданчику ради спільно працюватимуть представники Офісу Президента, центральних органів виконавчої влади та громадянського суспільства, правозахисники, представники медіа, що дасть можливість актуалізувати питання захисту ветеранів та інформувати про це суспільство.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 12 березня утворив Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод осіб, які брали участь у захисті України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-