У НАЗК вказали, які помилки в заповненні декларації можуть призвести до її перевірки

У НАЗК вказали, які помилки в заповненні декларації можуть призвести до її перевірки

Укрінформ
У Національному агентстві з питань запобігання корупції роз`яснили, які декларації можуть бути визнані ризиковими та потрапити під перевірку.

Відповідне роз`яснення розміщене на сторінці Агентства у фейсбук, передає Укрінформ.

"Через технічні помилки (декларанта - ред.) автоматична система логічного арифметичного контролю може визначити вашу декларацію як ризиковану. Тоді НАЗК повинне буде розпочати повну перевірку вашої декларації", - зазначили в НАЗК.

Аби уникнути таких ненавмисних помилок у декларації, які можуть стати причиною притягнення до відповідальності, НАЗК назвало найбільш розповсюджені з них.

Читайте також: НАЗК відкрило доступ до модернізованого Реєстру декларацій

Так, декларант помилково не зазначає права користування об’єктом нерухомого майна, в якому він та/або член сім’ї зареєстрований, однак не володіє ним на праві власності.

Також декларант може не вказати права користування приватним будинком і водночас не зазначити про право користування земельною ділянкою під ним.

Декларант може помилково зазначити певний об’єкт в одному розділі й не зазначити пов’язану з ним інформацію в іншому. Наприклад, у розділі 15 «Робота за сумісництвом суб’єкта декларування» вказано про відсутність об’єктів для декларування, а в розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» зазначено відомості про отримання доходів у вигляді заробітної плати за іншим місцем роботи.

Читайте також: Набув чинності закон, що відновлює повноваження НАЗК

Також розповсюдженою є помилка, коли декларант відображає відомості про придбання об’єкта нерухомості, але не вказує інформацію про укладення відповідного правочину. Чи зазначає подаровану нерухомість в 3 розділі «Об’єкти нерухомості», проте не зазначає інформацію про подарунок у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки».

Як відомо, 1 січня 2021 року розпочалася щорічна кампанія декларування, яка триватиме до 31 березня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-