Ексгумація польських поховань: В'ятрович каже, що процес іще не розпочався

Ексгумація польських поховань: В'ятрович каже, що процес іще не розпочався

Укрінформ
Процес ексгумації польських поховань в Україні і відновлення українських пам’ятників у Польщі, про що йшлося під час зустрічі президентів України та Польщі у Варшаві, наразі не зрушив з місця.
Про це розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у розмові з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В публічній частині виступу (на спільній після зустрічі прес-конференції — ред.) Президент Зеленський говорив про те, що, можливо, будуть надаватися дозволи на пошукові роботи для польської сторони, а у відповідь очікуємо, що з польського боку будуть відновлені якісь зруйновані українські пам’ятники... Якщо справді ми отримаємо з польського боку цей крок назустріч, - відновлення якоїсь з українських могил на польській території, - тоді справді можна буде говорити про якийсь прорив. Але зараз, поза винятком цієї публічної заяви, ніяких інших кроків поки що не робилося ніким", - сказав В'ятрович.

Як повідомлялося, за підсумками зустрічі 31 серпня президентів України та Польщі Анджей Дуда заявив, що Володимир Зеленський пообіцяв скасувати мораторій на проведення ексгумаційних робіт, запроваджений попередньою українською владою. Своєю чергою Володимир Зеленський запевнив, що готовий розблокувати отримання дозволів на ексгумацію польських поховань в Україні, а польська сторона впорядкує українські місця пам'яті в Польщі.

Читайте також: Зеленський обіцяє скасувати мораторій на ексгумацію польських поховань

У квітні 2017 року в Польщі місцева влада, зокрема, демонтувала пам'ятник УПА на цвинтарі в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Наприкінці 2017 року Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, в тому числі й через демонтаж українського пам'ятника в Грушовичах. В Інституті національної пам'яті Польщі заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що в ній справді поховані останки українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-