Епіфаній запевняє, що не намагався відправити Філарета

Епіфаній запевняє, що не намагався відправити Філарета "на спокій"

Укрінформ
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній запевнив, що не намагався відправити почесного патріарха ПЦУ Філарета "на спокій".

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС News Україна, коментуючи заяви Філарета, що Епіфаній на першому Синоді ПЦУ нібито намагався відправити почесного патріарха "на спокій" і знову спробує це зробити на наступному засіданні Синоду.

"Це відверта неправда. Навпаки, я як предстоятель, захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Велися певні дискусії серед архієреїв, які присутні на священному Синоді, щодо його статусу. А саме: пропонували, щоб він керував парафіями в Київській області, а не столиці. Але я наполегливо всіх переконав, що за ті заслуги, які святійший патріарх звершив до цього часу, він повинен залишитися керуючим єпархією міста Києва і мати повагу від новоутвореної церкви. Тому говорити про те, що хтось хотів відправити його на спокій - це відверта неправда", - зазначив владика.

Коментуючи запитання, чи можливо теоретично когось "відправити на спокій", Епіфаній, уточнив, що згідно з нормами нового статуту, той чи інший архієрей обирається на кафедру пожиттєво. Але якщо будуть якісь непорозуміння чи вчинені певні дії - це буде розглядатись і священним Синодом, і церковним судом, після якого будуть прийматися відповідні рішення за статутом.

Він також підтвердив, що на засіданні Синоду ПЦУ 24 травня може бути розглянута ця ситуація: "Звичайно, що якщо ми керуємося колегіально, то відповідно на священному Синоді будуть розглядатися різні питання, і будуть винесені певні рішення, які стосуються нашої єдності. Бо я як предстоятель, і священний Синод покликаний все робити задля того, щоб у церкві панували єдність і мир. Ми не будемо нічого робити того, що руйнує нашу єдність".

Водночас Епіфаній заперечив, що у почесного патріарха Філарета можуть забрати Київську кафедру чи Володимирський собор: "Не потрібно слухати плітки. Ніхто не намагається нічого "відібрати"... Розмови про те, що щось буде відбиратися, не відповідають дійсності".

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

Читайте також: Епіфаній відкидає звинувачення Філарета у порушенні домовленостей

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

Крім того, Філарет заявив, що на першому засіданні Священного синоду ПЦУ була здійснена спроба "усунути патріарха Філарета від служіння створеній ним церкві і відправити на спокій".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-