Випускникам шкіл з угорської громади цьогоріч знизять пропускний поріг ЗНО

Випускникам шкіл з угорської громади цьогоріч знизять пропускний поріг ЗНО

Укрінформ
Цьогоріч для випускників шкіл з угорської громади поріг складання ЗНО буде занижено на кілька балів.

Про це міністр освіти України Лілія Гриневич повідомила на прес-конференції на Закарпатті з нагоди завершення 4-денних експрес-курсів “БомбеЗНО” для випускників шкіл з угорської нацменшини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За результатами минулого року 67, 5 % угорських школярів не подолали пропускний поріг ЗНО з української мови. Це означає, що українська школа наразі не дає їм можливостей вивчати українську мову на рівних з іншими випускниками, для яких українська мова є материнською. Виходить, що сучасна система освіти їх дискримінує. Така ситуація не може далі тривати. Ми повинні знайти модель, яка це врівноважить. Відтак, цьогоріч для випускників шкіл з угорською мовою навчання поріг складання ЗНО буде занижено на кілька балів. Якщо для випускників звичайних шкіл, він, наприклад, складатиме 23 бали, то для угорців — це може бути, наприклад, 20 балів”, - сказала Лілія Гриневич. Міністр Гриневич наголосила, що угорська мова належить до зовсім іншої мовної групи, відтак, вчити її українським угорцям важче, аніж, наприклад, полякам.

Міністр зазначила, що сьогодні МОН розробляє стратегію, за якою уже за два-три роки українські угорці складатимуть ЗНО за іншим стандартом: як випускники шкіл, для якої українська мова не є рідною.

“Разом із тим, існуватиме свій стандарт для випускників державних шкіл, для яких українська є — рідною мовою. Вимоги до нього будуть вищими. Коли введуть дворівневе ЗНО, випускник зможе обирати, за яким стандартом йому складати тести — де українська як державна, чи де українська — як рідна мова”, - сказала Гриневич.

Читайте також: "БомбеЗНО": на Буковині відкрився мовний табір для підготовки румунських дітей

Щороку поріг склав/не склав визначає спеціальна експертна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти. Минулого року пропускний поріг з української мови складав 24 тестові бали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-