У звинуваченнях Мосійчука МОЗ бачить

У звинуваченнях Мосійчука МОЗ бачить "школу" російських тролів

Укрінформ
Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук у своїх звинуваченнях на адресу команди МОЗ користується методикою російських поширювачів фейків.

“Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук у методиці своїх звинувачень використовує інструменти російських тролів і ботів. Його безпідставні звинувачення і відверта брехня щодо якості ліків і вакцин ставлять під загрозу життя і здоров’я українців”, - наголошують у відомстві.

Зокрема, у МОЗ називають маніпулятивною тезу Мосійчука: “Чим відрізняється вітчизняна фармакологічна мафія Богатирьової і Ко від міжнародної фармакологічної мафії, яку в Україну привела Супрун і Ко?”

“Фармакологічна мафія як така за часів нинішньої команди МОЗ України втратила свої позиції в охороні здоров’я. Через антикорупційні кроки МОЗ України і безкомпромісну позицію у цьому питанні такими гучними і емоційними є безпідставні звинувачення представників старої системи на адресу керівництва міністерства. І саме цим, у тому числі, спровоковані позови до суду на в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун”, - наголосили у МОЗ.

У заяві підкреслюється, що закупівлі ліків через міжнародні організації стали одним із найпотужніших антикорупційних заходів і дозволили зруйнувати схеми, які будувалися в системі охорони здоров’я десятиліттями.

Водночас, у відомстві назвали фейковою і заяву щодо поставки в Україну “400 000 доз американської вакцини від кору, непридатної для використання і арештованої американським судом”.

“Вакцина проти кору, паротиту і краснухи MMR-II виробництва США, придбана для України Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), якісна і ефективна. Ця вакцина зареєстрована і широко використовується в Америці, є у списках американського Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), що зокрема контролює безпечність вакцин. Також ця вакцина зареєстрована в Україні. Отже, тези депутата Радикальної партії - це популізм і відверта брехня”, - заявили у МОЗ.

Тож якщо сімейний лікар відмовляється робити щеплення не через медичні причини, його варто змінити, радять українцям фахівці міністерства.

За їхніми словами, також маніпулятивним є питання: “Хто закупив для МОЗ тести по гепатиту в Російській Федерації, хоча аналогічні виробляються в Києві та Харкові?”

"Готові тест-системи для перевірки донорської крові (на гепатит С, гепатит Б і сифіліс), закуплені МОЗ України, - українського виробництва. МОЗ України вважає неприпустимим спонсорувати країну-агресора у будь-який спосіб. У червні 2018 року міністерство окремо закликало всі заклади медичної допомоги, що можуть здійснювати закупівлю лікарських засобів і медичних виробів у різних регіонах України самостійно, за кошти місцевих бюджетів, не погоджуючи це з міністерством, про необхідність врахувати цю позицію міністерства при проведенні тендерів на місцях”, - наголосили у МОЗ.

При цьому, міністерство спростовує і заяву про те, що “в Україну масово ввозяться ліки іноземного виробництва, термін придатності яких закінчується протягом місяця після їхнього ввезення”.

“Україна ніколи не закуповувала, не закуповує і не закуповуватиме ліки чи вакцини з закінченим терміном придатності чи терміном, що збігає через місяць після ввезення, окрім груп препаратів, повний термін придатності яких не перевищує місяць у зв’язку зі специфікою виробництва”, - зазначили у МОЗ.

Читайте також: Суд призначив дату розгляду справи про відсторонення Супрун

У міністерстві підкреслили, що наклепи на вакцинацію є загрозою для національної безпеки України.

“Перекручування фактів і спроби маніпуляцій із вразливими для суспільства темами, наклепи на вакцинацію і створення загрози для національної безпеки України - це не турбота про життя і здоров’я українців. Спроби зняти з порядку денного “незручних” і чесних людей не можуть виправдати навіть президентські перегони. Це, зокрема, показує реакція громадськості на ухвалу суду”, - наголосили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-