Венеціанські висновки: Україні рекомендують

Венеціанські висновки: Україні рекомендують "мовні винятки" для приватних шкіл

Укрінформ
Венеціанська комісія пропонує Україні підвищити якість викладання української мови як державної, і разом з тим звільнити приватні школи від нових мовних вимог.

Про це повідомила прес-служба Ради Європи, передає кореспондент Укрінформу

«Венеціанська комісія рекомендує забезпечити достатній рівень викладання на офіційних мовах Європейського Союзу для відповідних меншин; продовжуючи забезпечувати достатню частку освіти на мовах нацменшин на початковому та середньому рівнях, на додаток до викладання державної мови; підвищити якість викладання української мови як державної», - вказано в тій частині висновків, що містить безпосередньо рекомендації.

Також Венеціанська комісія рекомендує «внести зміни до Закону "Про освіту", щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнити приватні школи від нових мовних вимог; ввести в ході реалізації Закону новий діалог з усіма зацікавленими сторонами.

Разом з тим, оцінивши новий закон у світлі європейських та міжнародних зобов'язань, взятих Україною, у тому числі в межах Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов та мов нацменшин, Венеціанська комісія наголосила, що «у компетенції Конституційного Суду України - висловити свою позицію щодо цього питання.

Повний текст висновків буде розміщено на веб-сторінці Венеціанської комісії в понеділок, 11 грудня, зазначили в прес-службі РЄ.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України вже заявило про згоду з висновком Венеційської комісії стосовно мовної статті закону "Про освіту". Вважає його збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст7 у законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією продовжити перехідного період для імплементації.

Читайте також: Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо закону "Про освіту"

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-