10 листопада: народний календар і астровісник

10 листопада: народний календар і астровісник

Укрінформ
Розкажемо про що моляться святій Параскеві П’ятниці парубки і дівчата, і чи будуть всередині грудня сильні морози.

Сьогодні великомучениці Параскеви П’ятниці. За легендами, Параскева народилася в благочестивій сім’ї, в якій досить довго не було дітей. Ім’я Параскева власне й означає з грецької «п’ятниця» – саме цього дня дитина з’явилася на світ. Коли дівчинка виросла – стала повитухою. Якось вона прийняла пологи в однієї молодиці, на яку було накладено прокляття. Нечистий дух дуже розлютився за це на Параскеву й намовив місцевого правителя, щоб той стратив святу Параскеву.

Цей день у давнину святкували лише жінки і дівчата – не пряли, не шили, не прали, не в’язали і, що вже зовсім дивно, не розчісували волосся. Парубки на Параскеву постували аби Господь послав вродливу і хазяйновиту дружину. Дівчата – щоб вдало вийти заміж, а також, щоб майбутній чоловік не був п’яницею. Свята Параскева П’ятниця вважалася покровителькою сім’ї та шлюбу, у неї просили зцілення від важких фізичних і душевних хвороб. Дівчатам цього дня не можна було сміятися і співати. «Хто в п’ятницю сміється, той у неділю плаче», – казали старі люди. Сни, за повір’ям, з четверга на п’ятницю Параскеви – віщі. Не можна цього дня щось позичати і віддавати, щоб «не віддати щастя». Науковці в шануванні святої Параскеви П’ятниці вбачають залишки культу слов’янської язичницької богині Мокоші, яка вважалася покровителькою дощу, жінок, жіночої роботи і торгівлі.  

Прикмета на Параскеву: «Якщо день сонячний, то чекай теплої зими, хмарно – всередині грудня будуть сильні морози». 

З іменинами вітайте Параску, Стефана, Максима, Івана, Арсенія, Дмитра.

Безупинно крутиться місячне колесо. Сьогодні вже 22-ий місячний день з пасивною енергетикою. Ключові слова – фінішна пряма, концентрація на завершенні справи. Колір дня – червоний. Особливо тонко відчувається зв’язок між духовним і матеріальним світами. Добре ходити на лекції, передавати знання, самому навчатися, всіляко розвивати свої інтелектуальні та професійні здібності. Навіть розгадування звичайного кросворду буде корисним. Якщо піддатися апатії – то енергетика Місяця буде спрямована проти вас. Вітається альтруїзм. Уникайте надмірного спілкування.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1897 році: -12,2; а найтеплішим у 2010 – +19,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-