У НСЖУ обурені побиттям журналіста в Миколаєві

У НСЖУ обурені побиттям журналіста в Миколаєві

Укрінформ
У Національній спілці журналістів радять миколаївським журналістам регулярно висвітлювати хід справи щодо побиття їхнього колеги водієм маршрутки.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

"У Миколаєві 13 липня водій маршрутного таксі за номером 163 напав із кулаками на журналіста програми "ДжеДАІ" телеканалу "2+2" Юрія Коваленка, який зняв на відео, як той порушує правила дорожнього руху. Як розповідає журналіст, він побачив, як, під’їжджаючи до зупинки, водій маршрутки почав "підрізати" інше маршрутне таксі, і зняв це на відео", - нагадали у Спілці. 

В НСЖУ також зазначили, що коли автобус зупинився, Коваленко підійшов до водія і запитав, чому він порушує ПДР. Усе це журналіст знімав на камеру. 

Читайте також: Голова НСЖУ: Було б чесно, щоб журналістів застрахувала держава

"Водій розлютився і, вийшовши з автобуса, намагався відібрати в журналіста камеру та посвідчення. Йому на допомогу прийшов ще один чоловік, повалив журналіста на землю. Після цього хотіли заштовхати журналіста в автобус, але втрутилися перехожі. Водій сів у маршрутку й поїхав", - повідомили подробиці інциденту в НСЖУ.

Зазначається також, що Коваленко викликав правоохоронців. Водія пізніше було затримано. У відділі комунікації поліції Миколаївської області пізніше прокоментували, що за фактом цього випадку розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу України. Покарання передбачене у вигляді штрафу до 850 гривень, арешт на строк до 6 місяців чи обмеження свободи до 3 років.

Секретар НСЖУ, директор миколаївського Коледжу преси й телебачення та генеральний продюсер телеканалу ТАК TV Гліб Головченко, реагуючи на цей випадок, закликав журналістів проявити солідарність і разом домагатися того, аби ця справа не лишилася безкарною.

"У нас достатньо волі продемонструвати "темним силам", що вони не можуть ображати та бити молодих журналістів! Давайте всі разом продемонструємо, як має бути! Фактично ми очікуємо спочатку публічний розгляд цього питання! І давайте не перекладати це тільки на плечі правоохоронних органів. Влада має можливість ефективно та швидко вирішувати такі питання. Фірма-перевізник має вибачитися та самостійно запропонувати покарання для цього водія. Ми маємо почути його прізвище та почути, чому він має право перевозити пасажирів. Вони не мають права розпускати руки!" – наголосив Головченко.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко засудив інцидент, наголосивши, що справа перебуває на його особистому контролі. "Історія з побиттям журналіста - показова. Ми бачимо, як ставляться перевізники та їх працівники до своїх пасажирів та людей навколо. Це неприпустимо!" - зазначає Савченко.

Також голова ОДА ініціював спільну зустріч сьогодні, 14 липня, керівника фірми-перевізника, водія та постраждалого журналіста в управлінні транспорту ОДА.

Зі свого боку, голова НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що запобіжником для водія-хулігана міг би бути чинник, що за побиттям журналіста настане невідворотнє суворе покарання. "Але громадяни знають, що в Україні прикладів жорсткого покарання за порушення прав журналістів немає! Розслідування неефективні. А безкарність системна! Готові надавати юридичну допомогу колезі та радимо миколаївським журналістам регулярно висвітлювати хід справи", - додав Томіленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-