СБУ може зайнятись сайтом Медведчука - через дані про журналістів в АТО

СБУ може зайнятись сайтом Медведчука - через дані про журналістів в АТО

Укрінформ
ГО "Інститут Масової Інформації" звернулася до СБУ з вимогою розслідувати витік інформації щодо маршрутів пересування журналістів іноземних ЗМІ та номери машин, якими вони їздили зоною АТО, оприлюднену на сайті громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука 5 лютого.

Про це повідомляється на сайті ІМІ.

"ГО "Інститут Масової Інформації" вважає, що оприлюднення цієї інформації ставить під загрозу безпеку журналістів, та просить СБУ негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації і вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити українських та іноземних журналістів, які працюють в зоні АТО", - зазначається у повідомленні.

В ІМІ нагадали, що на сайті "Український вибір", зокрема, оприлюднено детальну інформацію про пересування кореспондентки агентства Associated Press Інни Варениці, співробітників агентства France-Presse – журналіста Ю.Суркова, фотограф А.Філіппова, оператора С.Вольського і звукооператора Є.Максимова, фотокореспондента А.Степанова,  кореспондента "Радіо Свобода" А.Єгорова, журналіста Б.Іванова з оператором Є. Головіним, кореспондента "Радіо Свобода" О.Калениченка і оператора Є.Климентьєва, співробітників європейського прес-фотоагентства С.Ваганова і І.Горбасова, а також співробітників ВВС - кореспондента Т.Баріджа, продюсера Д.Майера і оператор А.Шпигунова.

"Злив інформації про пересування кореспондентів ставить під загрозу життя журналістів, які працюють у зоні АТО. Якщо відомі маршрути пересування журналістів, номери машин, то вони потенційно можуть стати жертвами нападів, викрадень або провокацій. Ми звертаємося до СБУ з вимогою негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації і покарати винних, а також вимагаємо від влади вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити життя і здоров’я журналістів, які працюють в зоні АТО", - зазначила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

На думку медіа-юриста ІМІ Романа Головенка, рух Віктора Медведчука "ставить під загрозу" безпеку українських та іноземних журналістів, а також їхню можливість здійснювати професійну журналістську діяльність.

В ІМІ, зокрема, розповіли, що на сайті "Український вибір" з'явилася інформація про начебто "повномасштабні військові дії української армії", які розпочалися на Донбасі в ніч проти 29 січня після начебто розмови Путіна з Трампом. І цей так званий "військовий наступ ЗСУ", за інформацією сайту, "отримав значну інформаційну підтримку - на Донбасі висадився "десант" співробітників західних ЗМІ". При цьому рух зазначає, що з 31 січня по 3 лютого "команда журналістів і фотокореспондентів об'їхали зону збройного конфлікту з метою висвітлення "російської агресії" і "з метою створення конфлікту між Росією і США" та закликами до необхідності продовження санкцій проти Росії.

Раніше ІМІ повідомляв, що у 2016 році вперше списки з даними журналістів тричі оприлюднював сайт "Миротворець".

Факт опублікування мав широкий резонанс не лише в Україні, а й за кордоном. 11 травня прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів.

2 червня посли країн G7 закликали осіб, відповідальних за сайт "Миротворець", видалити персональні дані та утримуватися від провокаційних характеристик, а Слідче управління Головного управління Національної поліції у місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані були оприлюднені та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання у їхній законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУНП у місті Києві для надання свідчень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-