Ботанічному саду Каразінського університету виповнилося 220 років

Ботанічному саду Каразінського університету виповнилося 220 років

Фото
Укрінформ
Ботанічному саду Харківського національного університету ім. Каразіна у квітні виповнилося 220 років.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу проректор вишу Анатолій Бабічев.

“У ці квітневі дні ботанічний сад святкує 220 років. Ботанічний сад був заснований на пів року раніше за університет, адже це була одна з вимог для відкриття класичного університету - мати певні колекції. Ніби “ліцензійні умови” 200 років тому”, - розповів Бабічев.

Він додав, що університетський сад вважається однією з “родзинок” Харкова та є дуже популярною локацією навесні та влітку.

Через війну до 220-річчя не проводять святкових заходів.

Ботанічному саду Каразінського університету - 220 років / Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

“До вторгнення були такі плани. Ми планували розвиток. Хотіли зробити сад більш доступним для відвідування, бо завжди було багато звернень через те, що він не працює у вихідні. Плануємо, що можна зробити, щоб було більше екскурсій, щоб організовувати пізнавальні заходи для дітей. Насправді вже є проєкт, але є обмеження через війну. Чекаємо, коли буде безпечніше”, - розповів проректор.

На сьогодні ботанічний сад можна відвідати в складі невеликих екскурсійних груп по вівторках-четвергах за попереднім записом.

Сад загальнодержавного значення Харківського національного університету імені Каразіна розташований на двох локаціях (вул. Клочківській, 52 і в балці Саржиного яру на вул. Отакара Яроша, 24), загальна площа - 41,9 га.

Читайте також: В Одесі унаслідок ракетного удару пошкоджений ботанічний сад

У колекції - понад 8500 видів і сортів декоративних рослин у відкритому ґрунті та оранжереях. Зокрема 95 видів, занесених до Червоної книги України, та 15 видів, занесених до Європейського Червоного списку.

У роки Другої світової війни постраждали колекції тропічних і субтропічних рослин. Однак вдалося зберегти самшит балеарський, якому понад 150 років, фінікову пальму, якій уже майже сотня років.

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові в ботанічному саду Каразінського університету висадили сакури в пам’ять про понад 50 випускників і співробітників, які загинули внаслідок російських ударів і під час захисту країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-