Мерія Одеси просить Раду та уряд врегулювати порядок використання гумдопомоги

Мерія Одеси просить Раду та уряд врегулювати порядок використання гумдопомоги

Фото, відео
Укрінформ
Одеська міськрада звернулася до Верховної Ради та Кабміну з проханням внести зміни в законодавчі акти, які регулюють ввезення гуманітарної допомоги в Україну та її використання на період дії воєнного стану.

Про це повідомили в Одеській міськраді, передає Укрінформ.

За словами мера Одеси Геннадія Труханова, стаття 201 ККУ не дозволяє вивести отримані 10 автобусів від Регенсбургу на міські маршрути, оскільки вони завезені в якості гуманітарної допомоги. Місто не може використовувати транспорт у комерційних цілях та отримувати прибуток з його використання.

Через цей факт мерія вже звернулася до Мінінфраструктури з проханням змінити оформлення автобусів, щоб зняти з них «гуманітарний» статус, та вивести транспорт на маршрути на платній основі.

Читайте також: ППО, безпека, гумдопомога: мер Одеси зустрівся з парламентською делегацією Франції

Окрім того, з 2016 року в Україні не існує іншого способу розмитнення автобусів нижче за екологічний стандарт Євро-5, крім як гуманітарна допомога, а автобуси з Регенсбурга мають стандарт Євро-4.

«Наразі в Одесі з 650 маршрутних автобусів лише 8 мають екологічний параметр Євро-5. Інші - це наші звичні маршрутки, які мають стандарт Євро-3 та нижче. Адже в той же час закон не забороняє використання цих автобусів на маршрутах», - зауважив Труханов.

Для порівняння фахівці заміряли рівень шкідливих викидів від автобуса Mercedes стандарту Евро-4, який було передано Регенсбургом, та звичайної одеської маршрутки. Рівень шкідливих викидів від німецького автобуса виявився майже нульовий, в той час як рівень викидів від маршрутки - вищий щонайменше в 4 рази.

Читайте також: Реєстрація гумдопомоги у «цифрі» дасть змогу ефективніше її освоювати - Мінсоцполітики

«Я звертаюся до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Асоціації міст України, Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України з проханням внести зміни в законодавчі акти, які регулюють ввезення гуманітарної допомоги в Україну та її використання на період дії воєнного стану», - заявив Труханов.

Мерія Одеси просить Раду та уряд врегулювати порядок використання гумдопомоги / Фото: omr.gov.ua

Він також наголосив, що через брак електроенергії внаслідок російських атак на об’єкти енергетики міський електротранспорт ходить з перебоями і автобусні перевезення стали дуже актуальними.

Як повідомляв Укрінформ, через обмеження подачі електроенергії у зв'язку з ворожими обстрілами енергетичної інфраструктури в Одесі зупиняють електротранспорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-