Схема з ухилянтами: підозри отримали двоє депутатів з Харківщини та ексчиновниця ОВА

Схема з ухилянтами: підозри отримали двоє депутатів з Харківщини та ексчиновниця ОВА

Фото
Укрінформ
Двом депутатам з Харківщини та колишній керівниці апарату Харківської ОВА оголосили підозру в організації схеми виїзду чоловіків за кордон через систему «Шлях».

Про це у повідомив у Фейсбуці Офіс генерального прокурора (ОГП), передає Укрінформ.

«Повідомлено про підозру двом депутатам Харківщини та екскерівниці апарату Харківської ОВА, які організували перетин кордону для 19 «волонтерів», - йдеться у дописі.

Повідомлено про підозру також ще двом учасникам групи - за фактами організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, до складу групи входили депутат Харківської райради, голова однієї із райадміністрацій Харківської міської ради, яка також є депутатом Харківської міської ради та колишня керівник апарату Харківської обласної військової адміністрації. Вони залучили до своєї протиправної діяльності волонтерів та функціонерів однієї із благодійних організацій і керували їх діями, кажуть у прокуратурі.

Депутат Харківської районної ради, який був також керівником однієї із благодійних організацій, розробив механізм переправлення чоловіків за кордон. Від імені цієї благодійної організації вносилися їхні дані до системи «Шлях».

У період 2022-2023 року учасники організованої групи направляли від імені благодійної організації листи-запити до Харківської обласної військової адміністрації з проханням погодити дозвіл на перетин державного кордону України «волонтерам». Харківська ОВА давала своє погодження. В подальшому дані чоловіків вносились до системи «Шлях».

Читайте також: На Одещині прикордонники затримали групу ухилянтів у костюмах хімзахисту

«Таким чином представники цієї благодійної організації перетинали державний кордон України. Слідством встановлено 19 «волонтерів», які протягом 2022-2023 років, перетнули кордон та до цього часу не повернулися в Україну. Вартість таких послуг складала близько 60 000 гривень», - зазначили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, система «Шлях» створена наприкінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. З 2022 року ліцензовані перевізники, органи влади різних рівнів можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-