У громадах Харківщини запрацювали Центри життєстійкості, орієнтовані на допомогу сім'ям

У громадах Харківщини запрацювали Центри життєстійкості, орієнтовані на допомогу сім'ям

Фото
Укрінформ
У Валківській і Кегичівській територіальних громадах Харківщини запрацювали Центри життєстійкості - за моделлю "Життєстійкість+", орієнтованою на допомогу сім'ям.

Про це Укрінформу повідомили у Представництві ЮНІСЕФ в Україні.

У громадах Харківщини запрацювали Центри життєстійкості, орієнтовані на допомогу сім'ям / Фото надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

"Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у національні зусилля, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини", - зазначила заступниця голови Представництва Віра Мендонса.

Зазначається, що Центри життєстійкості у Валківській і Кегичівській територіальних громадах у відповідь на виклики, що постали перед українськими громадами в умовах війни, відкрили Харківська обласна військова адміністрація спільно з Міністерством соціальної політики України та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету міністрів за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Цей крок є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Читайте також: У співпраці з ЮНІСЕФ на Харківщині створили десять цифрових освітніх центрів

«Центри життєстійкості – це безбар'єрні майданчики, на базі яких надаватимуться різні соціальні послуги. До Центру можуть звернутися родини військових, полонених, безвісти зниклих, сім’ї загиблих військових, переселенці, люди з інвалідністю чи сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю, та всі, кому потрібна психологічна допомога, підтримка, хто перебуває у складних життєвих обставинах. Крім цього, кожна громада може самостійно сформувати ряд додаткових послуг», — поінформував начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Центри життєстійкості забезпечуватимуть психосоціальну підтримку, яка включатиме групове та індивідуальне консультування, підвищення батьківських компетенцій, послуги з соціального супроводу, кризового втручання, розв’язання конфліктів, підтримку ветеранів. Додатково з огляду на потреби кожної громади центри пропонуватимуть різноманітні послуги, як-от денний догляд за дітьми з інвалідністю.

Кожен центр має простори для надання індивідуальних та групових послуг, що спроєктовані із урахуванням доступності та комфорту для дітей та сімей. Головне їхнє завдання — створити середовище, де кожна дитина та її родина зможуть отримати підтримку у кризових ситуаціях, навчитися давати раду стресу та покращити стосунки в родині, зрештою, якісно та корисно провести час. Центри також можуть стати майданчиком для мешканців громади для спілкування та проведення спільних заходів, ініціатив та навчальних сесій.

Створення та функціонування центрів стали можливими завдяки фінансовій підтримці Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.

Читайте також: В Івано-Франківську відкрився Центр життєстійкості

Як повідомляв Укрінформ, станом на 11 березня в пілотному проєкті Міністерства соціальної політики зі створення центрів життєстійкості взяли участь уже 143 громади по всій країні. Кожна територіальна громада України може долучитися до пілотного проєкту і створити такий простір. Єдина умова участі - виділити та утримувати приміщення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-