Як АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» підтримує ЗСУ під час війни

Як АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» підтримує ЗСУ під час війни

Укрінформ
Із 24 лютого 2022 року, коли розпочалася повномасштабна війна Росії в Україні, 227 працівників АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» захищають рідну землю, з них – одна жінка-доброволець

Із початку війни Товариство взяло на себе відповідальність допомагати військовим в обороні країни. Цей напрям у компанії довірили групі якості, яка перетворилася на штаб допомоги мобілізованим працівникам та військовим частинам ЗСУ. Начальник структурного підрозділу Сергій Свіренко на зв’язку з військовими 24/7, він та його підлеглі знають про потреби бійців і вирішують їх за оптимально короткі терміни.

«Було багато запитів на допомогу засобами індивідуального захисту, була гостра потреба у бронежилетах, шоломах, одязі, взутті, іншому», – розповідає Сергій Олександрович.

На цей час механізм, за яким працює штаб, чіткий і налаштований: тут приймають заявки, опрацьовують їх, закуповують необхідне і передають військовим.

«Тактичні бронежилети, шоломи в Україні проблематично було знайти, їх майже не виробляли, тому ми закуповували це в організацій, які їх виготовляли власними силами. Предмети захисту були не сертифіковані і не тестовані. Кожну партію ми випробовували на міцність, "відстрілюючи" на навчаннях у місцевій військовій частині, адже від цього залежить життя бійців», – пригадує Сергій Свіренко.

Усього штабом було закуплено і передано мобілізованим працівникам більше ніж сім сотень предметів амуніції (шоломи, тактичні бронежилети, спальні мішки, тактичні рюкзаки), а також понад чотири сотні зимового та літнього одягу, взуття, термобілизни, 60 штук інструментів (зокрема бензопили) тощо. Фінансові видатки компанії на екіпіровку військових становили більш ніж 2 млн грн.

Важливим фактом підтримки працівників, які перебувають у війську, є щомісячні виплати в розмірі середньомісячного заробітку, який вони отримували до мобілізації. Коли набрав чинності Закон України, за яким збереження роботодавцем середнього заробітку стало необов’язковим, Правлінням підприємства було ухвалено рішення не припиняти ці виплати. Підприємство вважає, що це – суттєва підтримка для воїнів-працівників та їх сімей, бо яким би не було забезпечення від держави, багато власних коштів вимушені витрачати на свої нагальні, термінові потреби як самі військові, так і їхні сім’ї. Виплати мобілізованим працівникам з початку війни становлять понад 90 млн грн, зокрема, до ухвалення закону – 15 млн 775 тис. грн, після змін у законодавстві – 74 млн 409 тис. грн.

Окремим напрямом діяльності Товариства є піклування про  поранених, родини загиблих, безвісти зниклих працівників, а також допомогу працівникам компанії, близькі родичі яких загинули на війні. Їх так само підприємство підтримує матеріально. Встановлено виплати у разі поранення і загибелі співробітників, які сягають до 500 тис. грн на одну людину.

АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» на виплати матеріальної допомоги у разі поранення або загибелі учасників бойових дій склали майже 9 млн грн.

Компанія здійснює благодійну підтримку багатьох військових формувань ЗСУ.

«Після того як ми почали допомагати нашим мобілізованим працівникам, до нас стали звертатися військові частини з усієї країни, писали нам офіційні листи, просили закупити для них те, у чому мають гостру потребу. Насамперед – це оптика, ліки, меблі та оргтехніка, набори інструментів. Завжди дуже багато звернень щодо ремонту автомобілів. Тому відпрацьовуємо усі звернення», – розповідає Сергій Свіренко.

Для забезпечення оборони держави АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» було передано товарно-матеріальних цінностей, надано послуг, виконано робіт на більш ніж 7 млн грн. На фронт відправили 42 одиниці автомобільної техніки та легкових машин, високошвидкісний катер, 9,4 тис. л пального для їхнього заправлення, безліч комплектувальних для авто, колеса тощо. Окрім цього, було закуплено 10 систем резервного живлення (генератори), 40 одиниць високоточної військової оптики (зокрема тепловізори), 104 одиниці дронів та квадрокоптерів, 160 одиниць гаджетів (телефони, планшети, комп’ютери), тактичні аптечки і турнікети, а також ліки для їхньої комплектації.

На початок 2024 року 32 працівники Товариства демобілізовані з різних причин (за станом здоров’я, сімейними обставинами) та повернулися на підприємство до виконання посадових обов’язків. Компанія підтримує ветеранів на етапі їх адаптації на робочому місці, за їхнім бажанням їм надають путівки на оздоровлення у санаторіях, деякі з них, за станом здоров’я за їх згодою, переведені на інші посади.

На жаль, є і працівники АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» які віддали своє життя за те, щоб ми жили у вільній країні. Підприємство вшанувало пам'ять про Героїв Дошкою пам’яті, експозицією в музеї компанії та меморіальними дошками на фасадах головного офісу, об’єднаних філій та дільниць, у яких працювали загиблі, та виплатили матеріальну допомогу сім’ям у розмірі 500 тис. грн за кожного загиблого.

Підприємство не може залишатися осторонь того, що відбувається у інших областях нашої країни. Після підриву ворогом Каховської ГЕС у червні 2023 року керівництво підприємства ухвалило рішення спрямувати бригади для допомоги колегам-енергетикам у Херсонській області, яка постраждала від екологічної катастрофи та обстрілів. 20 працівників з трьох бригад розподільних мереж Миргородської об’єднаної філії, Новосанжарської та Пирятинської дільниць АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» самовіддано, ризикуючи життям, проводили аварійно-відновлювальні роботи в електромережах 0,4-10 кВ. Грошові витрати, пов’язані з цим, становили більше ніж 1 млн грн.

«Будучи великим підприємством регіону, АТ "ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО" вважає своїм обов’язком підтримувати благодійні ініціативи щодо потреб армії, адже від цього залежить наша спільна Перемога над ворогом. Тому підприємство робить і буде робити все від неї залежне, щоб її наблизити. У 2024 році ми збільшимо зусилля в допомозі для ЗСУ та цивільних. Головні пріоритети: ремонт автотранспорту та техніки, забезпечення засобами індивідуального захисту, радіоелектронної боротьби», – наголошує Голова Правління Руслан Стройний.

Матеріал розміщено згідно з пунктом 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 і на підставі рахунка №0000148 від 01.03.2024.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова «реклама».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-