Справа про розкрадання: екскерівниця апарату Харківської ОВА сплатила ₴3,6 мільйона застави

Справа про розкрадання: екскерівниця апарату Харківської ОВА сплатила ₴3,6 мільйона застави

Укрінформ
Екскерівниця апарату Харківської обласної військової адміністрації Вікторія Белявцева, яку підозрюють у заволодінні понад 15 млн грн при закупівлі продуктів для населення, сплатила 3,6 млн грн застави.

Це підтвердив кореспонденту Укрінформу її адвокат Євген Ріяко.

“Застава була внесена у п'ятницю. Судова адміністрація, Державна казначейська служба визнали законність походження цієї суми, тому вона була зарахована”, - зазначив Ріяко.

Щодо оголошеної підозри захисник наголосив, що буде разом із клієнткою “крок за кроком доводити невинуватість”.

За його словами, Белявцева – одна з небагатьох посадовців ОВА, які залишилися в Харкові на початку повномасштабного вторгнення РФ.

“Вона єдина, хто залишився з цим ключем (необхідним для оформлення закупівель - ред.). Це така рокова обставина, що ключ цей зберігся в неї. Якби його не було, то вона б ці документи й не підписувала. Взагалі б не мала відношення. Вона підписувала документи, щоб забезпечити регіон у скрутний момент, жила у підвалі для того, щоб все зробити. Чітко довіряла повністю команді, яка поряд була. А як виявляється, тепер у НАБУ є запитання, а чи справді надходила ця курятина чи не справді. Ви всі пам'ятаєте, що відбувалося в перші тижні війни? Як можна казати про корупційні домовленості, коли всі займалися тим, щоб бути максимально корисними для держави. Тому ми, звичайно, будемо боротися, щоб довести невинуватість”, - сказав Ріяко.

Читайте також: Розкрадання на закупівлі гумдопомоги: Синєгубов прокоментував розслідування НАБУ

Як повідомлялося, 13 лютого Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили про викриття керівниці апарату Харківської ОВА на заволодінні понад 15 млн грн при закупівлі продуктів для населення. За даними слідства, у березні 2022 року посадовиця та директорка приватного товариства уклали тристоронній договір між Харківською ОВА, АТ “Укрзалізниця” та ТОВ на постачання продовольчих товарів. Вказана продукція купувалася за державною програмою для безоплатної роздачі населенню в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

Надалі, за версією бюро, керівниця апарату підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки Укрзалізницею понад 15 млн грн, але продукцію так і не поставили.

У грудні 2022 року учасники схеми дізнались про кримінальне провадження. Після цього посадовиця Харківської ОВА провела по документах, що продукти тримались на складах для їх відповідального зберігання. Згодом продукцію ОВА поставили та фактично відшкодували завдану шкоду, зазначили в НАБУ.

13 лютого Белявцеву звільнили з ОВА за згодою сторін на підставі її заяви від 5 лютого.

Вищий антикорупційний суд застосував до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 3 633 600 грн.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що умови договору не порушувалися та збитків державі не нанесено. Белявцеву визначили як відповідальну за закупівлі гумдопомоги на початку російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-