У Рівному відкрилася виставка про Другу світову та Голокост на західній Волині

У Рівному відкрилася виставка про Другу світову та Голокост на західній Волині

Фото
Укрінформ
У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Коротка історія насильства: Друга світова війна та Голокост у західній Волині», яка розповідає про радянські та нацистські репресії.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє управління культури і туризму Рівненської ОДА. 

«У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Коротка історія насильства: Друга світова війна та Голокост у західній Волині», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проєкт реалізований громадською організацією «Після тиші» спільно з музеєм та обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти за підтримки Фонду EVZ (Відповідальність, Пам’ять, Майбутнє).

Як інформує управління, виставка присвячена подіям 1939-1945 років, що відбувалися на території теперішніх Волинської, Рівненської та півночі Тернопільської областей. Доба радянських та нацистських репресій представлена з перспектив людей різного етнічного та соціального походження, політичних переконань та індивідуальних досвідів. Для цього опрацьовані спогади очевидців та очевидиць, світлини, документи з українських та зарубіжних архівів. Підкреслюється, що багато з них вперше представлені в Україні.

Керівник проєкту, кандидат історичних наук, дослідник, редактор «Україна Модерна» Петро Долганов розповів, що матеріал виставки висвітлюється через призму спогадів різних людей, зокрема з точки зору поляків, українців та євреїв. Також історик поділився своєю історією, пов’язаною з трагічними подіями Другої світової війни.

Історик, дослідник Голокосту Андрій Усач підкреслив, що ця виставка – сукупність досвіду «наших бабусь і дідусів». Таких людей усе менше, а їхні спогади унікальні. Він привів приклад однієї історії, а саме Ганни Гончарук з села Річиця на Рівненщині. У роки Другої світової війни її батьки врятували єврейську сім’ю, а згодом були репресовані радянською владою. У 2022 році батьку Ганни Федору Коротюку було присуджене звання Праведника народів світу.

Читайте також: Кожне нове покоління має знати правду про Голокост - Зеленський

Виставка складається з кількох компонентів – ключових термінів, основної частини (стендів) та відео-частини зі спогадами учасників подій. Діятиме вона протягом 1,5 місяця.

Як повідомляв Укрінформ, 6-7 листопада 1941 року відбулася масова страта євреїв в урочищі Сосонки неподалік Рівного. За різними джерелами, було знищено від 17,5 до 21 тисячі євреїв.

Усього ж в 1941-1942 роках на території сучасної Рівненщини було вбито понад 107 тисяч євреїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-