В Україні знеструмлені 229 населених пунктів через морози і шквальний вітер

В Україні знеструмлені 229 населених пунктів через морози і шквальний вітер

Укрінформ
В шести областях України знеструмлені 229 населених пунктів внаслідок шквального вітру та зниження температури.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство енергетики 12 січня.

«За добу енергетики повернули світло у 123 населені пункти. Повністю заживлено клієнтів на Одещині. Водночас у країні знову вирує негода: шквальний вітер, зниження температури, ожеледиця. Через погіршення метеоумов знеструмлено споживачів у трьох областях, де вже було ліквідовано наслідки попередньої негоди", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, на Сумщині станом на 9:00 без світла 28 населених пунктів, на Запоріжжі - 18, в Чернігівській області - 13.

Загалом на ранок через негоду залишаються без електропостачання 229 населених пунктів у шести областях. Найбільше - в Дніпропетровській (79) та Кіровоградській (51) областях. На Миколаївщині без електрики 39 населених пунктів.

Над усуненням пошкоджень і відновленням електропостачання працюють 121 бригада, 383 робітники, 135 одиниць техніки.

Читайте також: Метеорологи не зафіксували вчора ввечері сніжної грози в Україні

Водночас, повідомляє НЕК «Укренерго» у Фейсбуці, протягом 12 січня в енергосистемі України дефіцит прогнозується на рівні 2,8%, для покриття буде задіяна вся потужність працюючих електростанцій.

«Сьогодні споживання знову зростає. Станом на 9:30 споживання вже майже на 1% вище, ніж вчора в той же час. Причини - похолодання та заживлення споживачів, яке ще триває в знеструмлених негодою регіонах. Ці фактори продовжують створювати додаткове навантаження на обладнання електростанцій, так і на мережі передачі та розподілу електроенергії», - йдеться у повідомленні.

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів. Введення графіків обмеження споживачів не планується.

«Для покриття високого рівня споживання всі види електростанцій зараз працюють на максимально можливій, станом на зараз, потужності. Але їх можливості обмежені. Хоча сонячна та вітряна погода сьогодні сприяє роботі електростанцій на ВДЕ, але протягом доби в аварійний ремонт вийшло 2 блоки на теплових електростанціях», - повідомили в енергокомпанії.

Читайте також: На Рівненській та Хмельницькій АЕС проведуть заходи для посилення оборони

В «Укренерго» просять споживачів у найближчі дні особливо уважно поставитись до використання енергоємних електроприладів протягом всього дня з 09:00 до 20:00. Щоб допомогти енергосистемі працювати збалансовано в складних умовах, споживайте електроенергію ощадливо.

Імпорт електроенергії здійснюється вдень та ввечері зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 5563 МВт/год. з максимальною потужністю в окремі години до 715 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Експорт сьогодні не здійснюється.

Вчора, 11 січня, добовий максимум споживання був зафіксований вдень після 10:00. Він був на 3,1% нижчий за відповідний показник 10 січня.

Як повідомлялось, наприкінці тижня в Україні все ще буде холодно, проте вже з неділі морози поступово відступатимуть. Погода на вихідних, 13-14 січня, буде похмурою і сніжною, у деяких регіонах очікуються снігопади до 3-5 мм.

Фото: Міненерго / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-