Метеорологи не зафіксували вчора ввечері сніжної грози в Україні

Метеорологи не зафіксували вчора ввечері сніжної грози в Україні

Укрінформ
Увечері 11 січня жоден грозопеленгатор не фіксував сніжну грозу.

Про це у Фейсбуці повідомляє Український гідрометцентр, передає Укрінформ.

«Сніжна гроза - унікальне явище, при якому замість зливового дощу випадає зливовий сніг. На Землі вона відбувається приблизно 5-6 разів на рік, але її появу неможливо спрогнозувати, оскільки умови для її утворення в атмосфері з'являються і розвиваються спонтанно, за кілька хвилин», - ідеться у повідомленні.

На відміну від літніх масштабних гроз, можуть спостерігатися всього 1-2 слабкі, частіше, міжхмарні блискавки, які загрози майже не становлять.

Як зауважили метеорологи, сніжна гроза утворюється, коли холодне повітря притиснене до землі, а над ним натікає дуже вологе і тепле повітря, в ньому починаються раптові вертикальні рухи та перемішування, що призводить до турбулентності, під час якої льодяні кристали в хмарах врізаються одне в одного.

Читайте також: Британська розвідка проаналізувала вплив погоди на події на фронті

Електрони відриваються від одних кристалів льоду та додаються до інших, коли кристали розбиваються один об одного. Це розділяє позитивні (+) і негативні (-) заряди у хмарі. Верхня частина хмари стає зарядженою позитивними частинками, які називаються протонами, а нижня - негативними (нейтронами). Цього вже достатньо, щоб утворилася блискавка в середині хмари чи між хмарами.

Як тільки негативний заряд у нижній частині хмари стає достатньо великим, потік електронів спрямовується до землі, коли він зустрічається з позитивним зарядом, що спрямований від землі вгору, сильний електричний струм переносить позитивний заряд у хмару.

«Цей електричний струм відомий як зворотний хід. Ми бачимо це як яскравий спалах блискавки», - зауважили науковці.

Супроводжується сніжна гроза дуже приглушеним громом набагато нижчого звучання, на відміну від звичайного літнього.

Читайте також: На Прикарпатті зафіксували два температурні рекорди

За словами метеорологів, це унікальне явище часто плутають з іншими подіями, але датчики, що називаються грозопеленгаторами, фіксують навіть слабкі розряди, тому з легкістю можна перевірити, чи було таке явище насправді, чи ні.

«Увечері 11 січня жоден грозопеленгатор грози не зафіксував», - зауважили в Укргідрометцентрі.

Як повідомляв Укрінформ, за словами синоптика Наталки Діденко, ввечері 11 січня у Києві було зафіксовано рідкісне природне явище - снігова гроза.

На фото - вечір в Оболонському районі Києва 11 січня (Вікторія Хомайко / Фейсбук)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-