Загарбники створили на Херсонщині «Скадовську єпархію» - ПЦУ висловила протест

Загарбники створили на Херсонщині «Скадовську єпархію» - ПЦУ висловила протест

Заява
Укрінформ
ПЦУ висловила рішучий протест із приводу синодального рішення РПЦ щодо утворення так званої «Скадовської єпархії» на тимчасово окупованій території Херсонщини.

Відповідну офіційну заяву Херсонська єпархія ПЦУ оприлюднила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Управління Херсонської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) висловлює рішучий протест з приводу синодального рішення РПЦ щодо утворення так званої «Скадовської єпархії», ухваленого 27 грудня цього року під час чергового засідання в Москві», - йдеться у документі.

Як зазначається, Україна не є канонічною територією РПЦ, і будь-які рішення РПЦ стосовно Херсонщини, яка цілковито є частиною України як суверенної незалежної держави, не мають жодної правомочності. Тимчасова окупація російськими військами лівобережжя Херсонщини не робить її частиною Росії.

Наголошується, що рішення синоду РПЦ котре підтверджує ганебний факт, що очолюваний Кирилом (Гундяєвим) московський патріархат є активним інструментом агресії, окупації, поневолення і знищення України.

Херсонська єпархія ПЦУ закликає керівництво очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) церковної структури в Україні озвучити їхню офіційну позицію щодо утворення фантомної «Скадовської єпархії» РПЦ.

Читайте також: РПЦ видала «патріарший календар» із ієрархами УПЦ МП - Євстратій Зоря

«Особливо закликаємо оприлюднити свою позицію митрополита Іоанна (Сіопка), який на Херсонщині очолює релігійне об’єднання, частину якого і анексували синодальним рішенням РПЦ 27 грудня цього року, цинічно пославшись на його бездіяльність в умовах окупації частини Херсонщини», - йдеться у заяві.

Зазначається, що озвучена зрозуміла позиція і протест з цього приводу, дозволили б спільними зусиллями протидіяти духовній агресії, яку чинять РПЦ і Росія проти України.

Як відомо, ЗСУ восени 2022 року визволили правобережжя Херсонщини, у тому числі обласний центр. Частина області на лівому березі Дніпра залишається тимчасово захопленою російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-