В Україні представники 70 громад навчилися розробляти стратегії розвитку за допомогою U-LEAD

В Україні представники 70 громад навчилися розробляти стратегії розвитку за допомогою U-LEAD

Укрінформ
Представники 70 громад з усієї України разом із експертами U-LEAD впродовж семи місяців працювали над розробкою стратегій розвитку.

Про це повідомив керівник Регіонального офісу U-LEAD у Кіровоградській області Олег Яременко на підсумковій конференції щодо навчального циклу «Кроки для спеціалістів. Розробка стратегії розвитку територіальної громади», передає Укрінформ.

За словами Яременка, впродовж навчання учасники пройшли всі етапи розробки стратегії розвитку, вивчали теорію і одразу застосовували знання на практиці. Навчальний курс складався з шести семінарів, консультацій та менторської підтримки.

Під час роботи над стратегіями учасники найчастіше обирали реалістичний або оптимістичний сценарій розвитку громади.

За словами експерта, стратегія розвитку мала бути спрямована на зміну умов проживання в громаді, бути людиноцентричною та давати сталий розвиток, а також принаймні одна стратегічна мета має бути пов'язана з економічним розвитком.

Читайте також: U-LEAD опублікувала посібник для громад щодо облаштування «пунктів незламності»

Документи, необхідні для створення стратегії на місцевому рівні, доступні на платформі U-LEARN.

«Впевнена, що до кінця цього року громади-учасниці фіналізують стратегію і план заходів з її реалізації та винесуть на розгляд рад. Законодавством передбачено затвердження стратегії до 27 січня 2024», - зазначила керівник робочої групи з розробки стратегії розвитку, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» на Тернопільщині Наталія Онищук.

За її словами, робота над стратегією об’єднала мешканців, громадськість, бізнес, молодь, дітей та активістів. Учасники навчились обґрунтовувати свої рішення, домовлятись, а напрацьовані й аналітичні матеріали зможуть використовувати для інших програмних документів, а також при підготовці проєктних заявок.

Своєю чергою начальниця відділу з питань економічного аналізу та розвитку управління економічного розвитку та інвестицій Зміїївської міської ради Вікторія Перепьолкіна висловила думку, що під час роботи над стратегією важливо розуміти, яким чином буде досягнуто суспільну вигоду.

Начальниця відділу економічного розвитку, комунального господарства, транспорту, підтримки аграрного сектору та інвестицій Городенківської міської ради Галина Яшан вважає, що під час роботи над документом для обговорення необхідно залучати максимальну кількість учасників, фахівців різних галузей.

Водночас експерт U-LEAD Марія Пальчук зазначила, що при створенні стратегії важливо звертати увагу на структуру стратегії, логічність і послідовність висновків та ідей.

Читайте також: U-LEAD навчала громади виробляти місцеву енергетичну політику в умовах війни

«Стратегія розвитку буде саме такою, як потрібно громаді, якщо гуртом її писатимуть представники влади, бізнесу, активісти, молодь і діти. Не варто думати, що залучений експерт або «варяг» напише краще, ніж громада», - переконана вона.

Учасники заходу акцентували, що стратегія є дороговказом розвитку і дає можливість системно працювати над змінами, втілюючи проєкти та ініціативи, допомагає гуртувати громаду, сприяє активізації мешканців та збільшує їхню залученість.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-