Інформаторка, яка наводила ракети на житлові квартали Харкова, проведе за ґратами 11 років

Інформаторка, яка наводила ракети на житлові квартали Харкова, проведе за ґратами 11 років

Фото
Укрінформ
Суд призначив 11 років за ґратами інформаторці спецслужб Російської Федерації, яка наводила ворожі ракети на житлові масиви Харкова.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

«Ці атаки спричинили жертви серед цивільного населення і руйнування житлової та соціальної інфраструктури міста. Таким чином ворог сподівався залякати жителів Харкова та викликати паніку серед людей», - заявили в СБУ.

Контррозвідники СБУ затримали ворожу інформаторку у результаті спецоперації на Харківщині у квітні 2022 року.

За матеріалами української спецслужби суд призначив їй 11 років тюремного ув’язнення.

Як у Телеграмі повідомляє Офіс генерального прокурора, за підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав жінку винною у поширенні інформації про переміщення, рух та розташування Збройних сил України (ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Читайте також: На Миколаївщині затримали російську інформаторку, яка готувала удар під час візиту Зеленського

Прокурори у суді довели, що уродженка Антрацита Луганської області, яка тривалий час проживала у Харкові, на виконання завдань представника терористичної організації «ЛНР» передавала інформацію про розташування українських військових і техніки у місті.

Жінка також передала координати і допомогла ворогу скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торговельних об’єктах та по житлових кварталах у центрі Харкова.

Під час обшуку в неї виявили майже 135 тисяч євро, понад 215 тисяч доларів США та майже 735 тисяч російських рублів.

У судовому засіданні обвинувачена свою вину не визнала. Триває строк на апеляційне оскарження вироку.

Читайте також: На Сумщині затримали інформаторку, яка передавала росіянам дані про базування ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, до 8 років позбавлення волі засудили чоловіка, який коригував удари російських військових по Харкову.

За інформацією ГО "Харківський антикорупційний центр", ідеться про Дар’ю Кригіну. З 21 квітня минулого року за рішенням суду вона перебувала в СІЗО. Однак ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2022 року було задоволено клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченої, а також визначено заставу в сумі 496200 грн.

23 грудня після внесення вказаної суми обвинувачена вийшла на свободу. Прокуратура тоді подала апеляційну скаргу, яку розглянули 6 січня. Апеляційний суд скасував ухвалу про заставу, Кригіну знову взяли під варту та повернули їй внесену суму.

Такий тимчасовий вихід Кригіної з-під варти обурив громадськість. Юристи зауважували, що обґрунтованість рішення судді незрозуміла. Зокрема, адвокати просили суд відпустити обвинувачену під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета, прокуратура – клопотала про продовження терміну тримання під вартою, суд же на свій розсуд визначив заставу. Після того, як справа набула суспільного резонансу, суддя заявила про самовідвід через обшуки в неї вдома.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-