Із прикордонних громад Сумщини евакуювали вже 2 000 дорослих і пів тисячі дітей

Із прикордонних громад Сумщини евакуювали вже 2 000 дорослих і пів тисячі дітей

Укрінформ
Місцева влада спільно з поліцією та волонтерами евакуювали з прикордонних громад Сумщини понад 2 тисячі дорослих і майже 500 дітей.

Як передає Укрінформ, про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Вивозить місцева влада разом з поліцією і волонтерами. Щодо потягів, так, курсують щодня. Із Сум до Києва їде евакопотяг, де люди можуть скористатись безкоштовно ним і приїхати до Києва, а також до Харкова. Туди їдуть маршрутні автобуси», - повідомила Верещук.

Відповідаючи на питання чи можуть жителі з прикордонних громад відмовитись від евакуації, вона зазначила: «Якщо ми говоримо про Сумський напрямок, там є введена обов’язкова евакуація, але в примусовий спосіб - це Запорізький, Харківський і Донецький напрямки».

Віцепрем'єр-міністр також повідомила, що на сьогодні вже евакуйовано понад 2 тисячі дорослих та майже 500 дітей в Сумській області. Всі евакуйовані отримують допомогу від держави та міжнародних партнерів.

«Якщо ми кажемо про Сумський напрямок – це більше 2 тисяч дорослих і майже 500 дітей, коли ми кажемо про 5-кільметрову зону на Сумщині. Виплати вони отримують. Якщо вони покидають межі області, одноразова виплата на пероні – це готівка 2 і 3 тисячі відповідно дорослим і дітям, а також щомісячно як ВПО вони будуть протягом 6 місяців отримувати 2 і 3 тисячі. Рівно, як і міжнародна підтримка від наших міжнародних партнерів – 6600 грн кожному, хто евакуювався», - повідомила Верещук.

Крім того, вона повідомила, що зона евакуації може розширитись, і це залежатиме від інтенсивності ворожих обстрілів і від дій українських військових на фронті.

Читайте також: Деякі евакуйовані з прифронтових районів «примудряються» повертатися - Запорізька ОВА

«До нас звертаються військові і пропонують ті чи інші райони допомогти евакуювати цивільне населення, бо ми бережемо своїх людей і ми не хочемо, щоб вони потрапляли під обстріл ворогів на тому ж Сумському напрямку», - повідомила Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, влада оголосила обов'язкову евакуацію дітей із Василівського та Пологівського районів Запорізької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-