В Донецькій ОВА пояснили, чому в області недостатньо води

В Донецькій ОВА пояснили, чому в області недостатньо води

Укрінформ
У Донецькій області наразі недостатньо води, бо російськими загарбниками зруйновано 41 обʼєкт водопостачання та 46 обʼєктів водовідведення.

Про це 25 серпня на брифінгу повідомила заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусєва, передає кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Донеччину готують до опалювального сезону із використанням різних джерел енергії

«На жаль, унаслідок бойових дій на сьогодні в області зруйновано 41 обʼєкт водопостачання та 46 обʼєктів водовідведення. …Що стосується в цілому водопостачання в області, то хочу зазначити, що, на жаль, станом на сьогодні, в нас просто недостатньо води», - сказала Гусєва.

Вона пояснила, що це тому, що в області зруйновано Південно-Донбаський водогін, Курахівське водосховище, дамби зруйновані, Райгородська дамба зруйнована внаслідок бойових дій - ті самі обʼєкти, які забезпечували достатню кількість води в Донецькій області.

«На сьогодні, якщо говорити про ті обʼєкти, які ще залишились у нормальному робочому стані, на жаль, вони не можуть дати достатню кількість води. Тому от в Покровську, Мирнограді, щоб якось вийти з цієї ситуації, щоб люди зовсім не були без води, реалізовано проєкт за рахунок обласних і місцевих коштів щодо введення в експлуатацію установки очищення шахтної води, яка дозволила б хоча б погодинно, але подавати воду в ці міста», - поінформувала Гусєва.

Читайте також: Донецька ОВА показала наслідки обстрілів «Градами» Костянтинівки

Також, за її словами, у Селидовому, Новогродівці, Іллінівці зараз проводиться дуже велика кількість заходів з пошуку свердловин: «Ми шукаємо старі свердловини, які колись існували, і робимо з них джерела водопостачання. Зараз уже зроблено в Селидовому, і це місто отримує водопостачання з цих свердловин. Ми плануємо таку ж роботу проводити разом з місцевими органами влади в Новогродівці, Святогірську, де будуть свердловини».

Гусєва додала, що в Кураховому місцевою владою проведена велика робота для отримання води з Успенського водозабору, і люди отримують воду, але це не завжди цілодобово.

Вона зазначила, що і вода із свердловин, і шахтні води - це переважно технічна вода, але це не тому, що в неї дуже погані якісь показники, а тому, що для джерела питного водопостачання потрібно виконати велику кількість бюрократичних дій.

«Наприклад, якщо це свердловина - в неї повинен бути дозвіл на спеціальне водокористування, мають приблизно рік відслідковувати якість води, яка в ній є. А оскільки в нас бракує часу, ми не можемо цілий рік чекати, нам потрібно людям воду подати зараз, тому і було прийнято рішення, щоб людям в містах подати хоч якусь воду», - сказала Гусєва.

Вона також підкреслила, що вся вода для населення проходить очищення, її дезінфікують, проводять постійний лабораторний контроль, і ця вода не зможе якось негативно вплинути на здоровʼя людей, але згідно з чинним законодавством «ця вода не гарантованої якості».

Як повідомлялося, Донецька область постійно перебуває під обстрілами російських військ, щодня ворог убиває та травмує цивільних жителів, руйнує будинки та інфраструктурні об'єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-