У Харкові містяни зібралися на пікнік проти будівництва в Саржиному Ярі

У Харкові містяни зібралися на пікнік проти будівництва в Саржиному Ярі

Фото
Укрінформ
У Харкові відбувся пікнік-нетворкінг проти будівництва в Саржиному Ярі великого офісного центру. Захід намагалася зупинити поліція, також на місце приїхали представники Територіального центру комплектування армії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На пікнік зібралося зо півтори сотні харків’ян. Вони обговорювали проєкт забудови одного з найкращих місць відпочинку у Харкові, малювали плакати, зокрема, з такими написами: “Міськрада чи міськZрада?”, “Ні забудові Саржиного Яру”, “Влада говорить із нами мовою погроз, але ми розуміємо лише Українську”. 

Перед учасниками акції виступила архітектор Ольга Клейтман, керівниця архітектурної студії SBM Studio, яка у 2020 році виконала проєкт реконструкції Саржиного Яру. Фахівець зауважила, що на території, яку міська влада відвела під будівництво, взагалі не варто щось зводити через підземні води. 

Клейтман привернула увагу громадськості до нового проєкту, який, за її даними, займе 10% яру. Напередодні у соціальних мережах поширилося відео із закритої зустрічі мера Ігоря Терехова з молоддю, на якій він сказав, що варто притягнути до кримінальної відповідальності того, хто першим сказав, що новобудова займе територію яру, оскільки це зовсім не так.

Читайте також: У центрі Харкова зупинили незаконний демонтаж особняка 1830-х років

Під час акції в Саржиному Ярі з’явилася поліція. За інформацією агентства, це - співробітники Шевченківського райвідділу. Вони спілкувалися з організаторами та намагалися припинити пікнік-протест із міркувань безпеки через скупчення людей. Також у ярі з’явилися співробітники центру комплектування армії.

Як розповіла кореспонденту Укрінформу співорганізатор пікніка, фотограф, співзасновниця онлайн-медіа “Люк” Катерина Переверзева, її кілька разів намагалися змусити підписати адміністративні матеріали, що вона є організатором акції. 

“Оскільки ми - не Росія, поліція нам не може заборонити висловлювати свою громадянську позицію. А поява представників ТЦК, які намагалися виписувати повістки, узагалі виглядала жалюгідно. Серед нашого зібрання були військові, які так само прийшли висловити свою позицію, тож вони пояснили, що таких російських репресивних методів не має бути в Україні. Ми від початку наголошували, що це саме пікнік, а не акція протесту. Проте акцією наш захід зробив прихід поліції та воєнкомів. А організатором акції можна вважати Ігоря Терехова, який так і не прокомунікував із громадськістю”, - зазначила Переверзева. 

Вона наголосила, що учасники категорично не згодні з офіційною позицією мерії, яку висловив цього тижня директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сидоренко. За його словами, будівництво багатофункціонального центру “відбуватиметься у санітарній зоні, що прилягає до проспекту Науки і не є частиною Саржиного яру”. 

Містяни, попри спроби поліції припинити пікнік, записали відеозвернення до Президента Володимира Зеленського, яке опублікують наступного тижня. 

Читайте також: У МКІП прокоментували ситуацію зі знесенням 200-річного будинку в Києві

У ГУНП в Харківській області подію в Саржиному Ярі поки не прокоментували. 

Як повідомлялося, КП “Харківзеленбуд” оголосило тендер вартістю 7,5 млн грн на проєкт чотириповерхового комплексу, площа якого становитиме 10 тис. кв. м (з них 8,7 тис. кв. м - офісні приміщення, а також планується пресцентр, коворкінг, заклад харчування). Днями стало відомо, що тендер виграла будівельна компанія “Авантаж”.

У Харкові відбувся пікнік-нетворкінг проти будівництва в Саржиному Ярі / Фото: В’ячеслав Мадієвський

За даними мерії, більша частина будівлі буде підземною. Будівництво фінансуватиме держава через Агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Проєкт планують реалізувати протягом 2023-2025 років, на нього виділено 180 млн грн. Водночас перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради Олексій Богач у коментарі ГО “Харківський антикорупційний центр” зазначив, що загалом будівництво вартуватиме понад 600 млн. Архітектор Ольга Клейтман вважає, що нова будівля займе 10% зеленої зони та загалом не доречна, бо вже побудовані неподалік офісні приміщення площею 90 тис. кв. м, які “зараз стоять порожні” через релокацію багатьох компаній. 

Саржин Яр — пам'ятник природи місцевого значення, відомий джерелом мінеральної води, завдовжки понад 12 км з пологими схилами. Розташовується неподалік станції метро "Ботанічний сад", відокремлює масив Павлове Поле від Нагірного району. По дну яру протікає річка Саржинка, а також тут розташовується джерело мінеральної води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-