Голова Закарпатської ОВА: Замість проєкту «Човен» ми реалізуємо більш приземлений

Голова Закарпатської ОВА: Замість проєкту «Човен» ми реалізуємо більш приземлений

Ексклюзив
Укрінформ
Замість презентованого рік тому у швейцарському Лугано проєкту центру реабілітації для військовослужбовців у санаторії «Човен», в Ужгороді буде створений більш приземлений проєкт.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

"Так дійсно, “Човен” – це був державний бюджет, і цей проєкт не профінансували. Ми можемо створити тут сотню таких проєктів, але якщо немає фінансування, жоден з них не відбудеться. Щодо “Човна” зараз немає про що говорити, цей шлях пройдений, “Човна” не буде. Ми сьогодні сформували більш приземлений проєкт в Ужгороді на базі старих корпусів міської лікарні", - сказав Микита.

Читайте також: Голова Закарпатської ОВА: У кулуарах Європарламенту руйнуємо риторику угорських політиків

За його словами, в області думали частково профінансувати цей проєкт коштом ПРООН, інших міжнародних організацій, але там лише виготовлення документації та затвердження фінансування триватиме 2 роки.

"У нас немає цих двох років. Тому ми сьогодні маємо інше бачення реалізації цього проєкту: в тій будівлі є 7 поверхів, плануємо, що кожен поверх візьме якась країна ЄС з партнерів регіону і буде його облаштовувати. Ми за обласні кошти зараз робимо на нього проєктно-кошторисну документацію – це 10 млн грн, триває стадія проєктування. Розуміємо, що український бюджет грошей на Центр не дасть, бо їх немає. Тому пішли в бік європейського бюджету", - зазначив Микита.

За його словами, область паралельно веде перемовини з різними країнами, які допоможуть побудувати реабілітаційний центр для військових на Закарпатті.

Як сказав Микита, до кінця 2024 року хотіли б вийти на рівень, коли у відремонтований центр заноситимуть медичне обладнання.

Читайте також: Необхідно руйнувати негативний імідж України в ЄС щодо корупції - голова Закарпатської ОВА

Також він повідомив, що нині на Закарпатті сотні військових проходять реабілітацію – але вона психоемоційна, це більше про відпочинок, а не професійне лікування. Військові в санаторіях проживають безкоштовно, харчуються. Але військовим зараз потрібен інший рівень допомоги, додав голова ОВА.

Як повідомлялося, міжнародні конференція в Лугано, присвячена відновленню України після повномасштабного російського вторгнення, відбулася 4-5 липня 2022 року. Україна тоді представила план відновлення, який включав 850 проєктів на 750 мільярдів доларів. Серед них — будівництво на Закарпатті на базі колишнього санаторію "Човен" Центру реабілітації для військових, що отримали поранення і травми на війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-