На Харківщині почали закуповувати модульні укриття для шкіл

На Харківщині почали закуповувати модульні укриття для шкіл

Укрінформ
На Харківщині деякі громади почали закуповувати модульні укриття для навчальних закладів.

Як передає Укрінформ, про це стало відомо з тендера відділу освіти Безлюдівськівської селищної ради Харківського району.

Згідно документації на «Прозорро», відділ освіти закупив чотири модульні укриття для трьох ліцеїв (Безлюдівського, Лизогубівського та Хорошівського) громади вартістю 8,28 млн грн. Підрядником стала київська компанія ТОВ “Завод залізобетонних виробів «Дорожні та енергетичні конструкції».

Зазначено, що модульне укриття – це збірна залізобетонна захисна споруда. Модулі повністю закопуються під землю і мають два виходи. Один із закуплених модулів розрахований на 100 людей, два - на 75, один - на 50.

Читайте також: У школах Київщини побудують 43 укриття подвійного призначення - очільник ОВА

Згідно вимог закупівлі, споруда повинна бути повністю зроблена із залізобетону та мати два тамбури на вході/виході, стіни мають бути не менше 250 мм завтовшки, висота стелі в найнижчому місці - не менше двох метрів. Покрівля – дах із залізобетону товщиною не менше 300 мм. Підлога – залізобетон товщиною не менше 200 мм. У таких спорудах мають бути зроблені отвори для вентиляції. До комплекту мають входити металеві двері, лавки для сидіння, стягуючі елементи для кріплення окремих конструкцій між собою та гумовий ущільнювач для герметизації стиків.

Як зазначають у ГО «Харківський антикорупційний центр», підрядник уже встановлював подібні укриття - у Колодяжненській громаді на Волині.

Читайте також: У Харкові відновили 33 школи, пошкоджені російськими обстрілами

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня Рада оборони Харківської області дозволила керівництву та засновникам навчальних закладів відновити офлайн-навчання чи комбіноване за умови наявності захисних споруд, які відповідають вимогам ДБН В.2.2-5-97 (Захисні споруди цивільної оборони. Будинки і споруди. Зі Змінами), і що пофарбовані, приведені до ладу підвали не є належними укриттями для дітей.

За даними начальника Харківської ОВА, в області потрібно облаштовувати чи будувати укриття в 525 навчальних закладах (дошкільної, шкільно, вищої освіти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-