Храм у Бородянці, де за окупації було влаштовано катівню, перейшов до ПЦУ

Храм у Бородянці, де за окупації було влаштовано катівню, перейшов до ПЦУ

Укрінформ
Розташована у селищі Бородянка Київської області парафія храму Святого Архістратига Михаїла у неділю, 9 липня 2023 року, перейшла від УПЦ (МП) до ПЦУ. За таке рішення проголосувало 220 парафіян.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "5 канал".

Збори проходили на центральній площі, перед палацом культури. Не обійшлося без скандалів. Завадити проведенню зборів намагалася юристка УПЦ (МП). Жінка спробувала перешкодити проведенню голосування й наполягала на його нібито незаконності, але присутні на зборах її не послухали.

Читайте також: Відкрили справу проти настоятеля храму УПЦ МП, який допомагав депортувати українців у Білорусь

"Якщо залишиться московський патріархат - це глибоке коріння залишиться. І навіть коли ми здобудемо перемогу, - це п'ята колона, яка буде все робити для того, щоби людей налаштовувати, щоб вони приймали "русский мир", як свій особливий люблячий народ. І тому, поки ми не викорінимо московський патріархат, не буде перемоги", - зазначив священник Дмитро Кошка (Православна церква України).

Жителі Бородянки висловлювали обурення відносно тепер вже колишнього настоятеля храму Святого Архистратига Михаїла Віктора Талька, який підозрюється у співпраці з російськими військовими та пропагандистами під час окупації у березні 2022 року.

Як повідомлялося, 7 липня Служба безпеки України відкрила щодо Талька кримінальне провадження. Наразі перевіряються дані про його можливе сприяння росіянам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону. Крім того, співробітники СБУ розслідують обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікувався Талько. За попередньою версією слідства, клірик запропонував окупантам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору. Задокументовано, що лише з 29 по 31 березня 2022 року загарбники утримували там 3-х українських волонтерів, які привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів.

Читайте також: Заочно судитимуть підполковника Росгвардії, який катував жителів Бердянського району

Також Служба безпеки ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України.

Йдеться про відео інтерв'ю з Тальком, яке записав російський пропагандист Коц під час окупації Бородянки. На запису священник розповідає, як разом з місцевими мешканцями чекав російську армію. Фільм показували усі росЗМІ як ілюстрацію “звільнення” Київщини від “нацистів”.

Його інтерв’ю російським ЗМІ про нібито «нацистів» в ЗСУ стало взірцем ворожої пропаганди з окупованих українських територій, написав у Фейсбуці колишній народний депутат і мешканець Бородянки Олександр Черненко.

Під час деокупації Бородянки Талько втік до Білорусі та незабаром повернувся. Він стверджував, що до інтерв'ю його примусили окупанти, а потім змонтували як вважали за потрібне. Настоятель і далі служив у храмі, спокійно пересувався селищем, аж поки СБУ не почала розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-