Відкрили справу проти настоятеля храму УПЦ МП, який допомагав депортувати українців у Білорусь

Відкрили справу проти настоятеля храму УПЦ МП, який допомагав депортувати українців у Білорусь

Укрінформ
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо настоятеля храму УПЦ (МП), який співпрацював з російськими загарбниками під час тимчасово захоплення селища Бородянка Київської області.

Як повідомляв Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

"Служба безпеки розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму УПЦ (МП) у селищі Бородянка Віктора Талька. Наразі перевіряються дані про його можливе сприяння рашистам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 жителів Київщини під час тимчасової окупації регіону", - йдеться у повідомленні.

Крім того, співробітники СБУ розслідують обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько.

За попередньою версією слідства, клірик запропонував загарбникам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору.

Читайте також: На Сумщині за держзраду судитимуть настоятеля храму УПЦ МП

"Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року рашисти утримували там 3-х українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів", - зазначили в СБУ.

Також СБУ ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Читайте також: У Хмельницькому УПЦ МП позбавили права користуватися 16 земельними ділянками

За результатами досудового розслідування вирішуватиметься питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, У Сумській області скерували до суду обвинувальний акт стосовно настоятеля одного з храмів УПЦ МП у Шосткинському районі за вчинення держзради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-