Представники дев'яти українських громад вивчали досвід муніципалітетів Данії

Представники дев'яти українських громад вивчали досвід муніципалітетів Данії

Укрінформ
Представники дев'яти громад із Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у межах ініціативи «Двостороння співпраця з Данією» вивчали досвід данських колег в управлінні муніципалітетом та залучення мешканців до ухвалення рішень у громаді.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт U-LEAD, програма навчального візиту включала розгляд різних аспектів роботи муніципалітету Гульборгсунн – муніципальну співпрацю, просторове та стратегічне планування, надання адміністративних послуг, запровадження заходів з енергоефективності.

“Повноваження органів місцевого самоврядування України та Данії дуже схожі, виклики, з якими стикаються українські громади, успішно були подолані данцями, тому нашим муніципалітетам точно є що перейняти у данських колег. Перш за все це стосується управління освітою, закладами культури, надання якісних адміністративних послуг, залучення мешканців до ухвалення рішень, тому цей досвід, отриманий учасниками під час поїздки, дуже релевантний до повноважень наших громад,” – зазначив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Максим Чопей.

За його словами, українці мали можливість напряму поспілкуватися з колегами з муніципалітету Гульборгсунн.

Вивчення досвіду співпраці муніципалітету з громадським сектором – одна з ключових тем, яку вивчали представники громад з України. У муніципалітеті Гульборгсунн діє 400 громадських та волонтерських об'єднань. Підтримка громадського сектору та молоді в пріоритеті муніципалітету, тому вони регулярно повідомляють громадські організації та об'єднання про можливості фінансування і створюють умови для їх роботи.

У Данії розвинене громадянське суспільство, чому сприяють законодавство країни та підтримка органів місцевого самоврядування. У муніципалітетах підтримують громадських активістів і співпрацюють із ними. Для цього в Гульборгсунні запровадили дні, коли кожна асоціація та громадська організація може розповісти про себе, презентувати свою діяльність. Це сприяє налагодженню співпраці між організаціями, муніципалітетами, бізнесом, появі нових асоціацій.

“Під час поїздки вразило багато, але хотілося б виділити кілька аспектів, які ми можемо впроваджувати у Свалявській громаді. Зацікавило використання відновлювальної енергетики, що є для нас нагальним. Також у данському муніципалітеті реалізовують чимало проєктів для сільських територій, які стосуються створення зон відпочинку, спортивних майданчиків та інших просторів. Сподобалися підходи до реалізації таких проєктів, оскільки до їхнього планування та реалізації активно долучаються жителі муніципалітету, які проводять круглі столи та обговорюють проблемні питання,” – зазначив заступник голови Свалявської громади Михайло Попович.

Фахівці громад вивчали роботу муніципалітету в обслуговуванні громадян та наданні адміністративних послуг. Цікавим є той факт, що місцевий ЦНАП та міська бібліотека функціонують у рамках одного великого громадського простору.

Читайте також: Данія й надалі буде поряд з Україною - глава МЗС

У бібліотеці діють дорослий та дитячий відділи, зони для читання та роботи за комп'ютерами. У приміщенні є простір для проведення заходів і відпочинку за настільними іграми. Також у бібліотеці діють STEM-лабораторії та облаштовано приміщення для творчої діяльності і здобуття практичних навичок у різних сферах.

“У Данії вразила система роботи органів місцевого самоврядування. Найбільше для Галицької громади хотілося б запозичити підхід до налагодження співпраці з громадським сектором, з яким муніципалітет реалізовує чимало різнопланових проєктів. Також у муніципалітеті на дуже високому рівні просторове планування. Нам вдалося ознайомитися з кількома проєктами щодо однієї з площ міста та гавані. У нашій громаді також зараз багато уваги приділяється оновленню планування, тому такий досвід дуже корисний для нас”, – зазначила заступниця голови Галицької громади Вікторія Дебенко.

Ще один важливий напрямок навчальної поїздки – зміцнення спроможності українських громад та ознайомлення з місцевими ініціативами у сфері енергоефективності. У муніципалітеті ще з 2017 року активно розвивають «зелену» економіку та популяризують її серед населення.

“Місцеве самоврядування Данії має тривалу історію розвитку, в Україні наші громади тільки роблять перші кроки на шляху до побудови системних рішень. Побудова сильної держави неможлива без побудови потужного місцевого самоврядування. Такі обміни досвідом та вивчення кращих практик дають можливість нашим громадам підвищити компетентність своїх працівників та посилити свою спроможність”, – наголосив Максим Чопей.

Читайте також: Данія передала Україні 15 інклюзивних автомобілів

Це перша поїздка в данський муніципалітет. Заплановані тематичні стажування в напрямі співпраці з бізнесом та досвід з налагодження міжмуніципального співробітництва.

“Загалом такі візити були рідкісними останніми роками через пандемію та початок повномасштабної війни, але сподіваємося, що вони активізуються і стануть звичним явищем. Обмін досвідом та налагодження співпраці дуже важливі для успішного розвитку", – підсумував керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько.

Як повідомлялося, співпрацю з данським муніципалітетом Гульборгсунн за підтримки «U-LEAD з Європою» розвивають Горінчівська, Свалявська, Ясінянська громади (Закарпатська область), Галицька, Городенківська, Долинська громади (Івано-Франківська область) та Глибоцька, Новоселицька, Хотинська громади (Чернівецька область).

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-