В Одесі відзначили День Праведників народів світу

В Одесі відзначили День Праведників народів світу

Фото, відео
Укрінформ
Напередодні Дня Праведників народів світу, який відзначається 14 травня, в Одесі відкрили після реставрації Прохорівський сквер, де розташований меморіал жертвам Голокосту.

На відкритті скверу побував кореспондент Укрінформу.

В Одесі відзначили День Праведників народів світу / Фото: Ніна Ляшонок

Прохорівський сквер в Одесі зберігає сумну історію, але сьогодні має дуже важливе історичне і культурне значення, оскільки на його території розташований меморіальний комплекс пам'яті жертв Голокосту.

У сквері оновили головну алею, яка носить назву на честь Праведників світу. На ній висадили 104 гостролисті клени. Саджанці надала «Асоціація Праведників світу» – колишні в’язні гетто та нацистських концтаборів. Біля дерев розміщено таблички з іменами людей, які за часів Другої світової війни рятували життя євреям.

Читайте також: Президенти Польщі, ФРН та Ізраїлю взяли участь у заходах до 80-х роковин повстання у гетто

Історію своєї бабусі, яка під час Другої світової врятувала з розстрільної ями дитину, Укрінформу розповіла одеситка Надія Жигалова.

«Яма з трупами була на околиці села Виноградне, Березівського району. Бабуся проходила біля неї та почула звідти стогін. Серед мертвих тіл вона розкопала напівживу дівчинку. Бабуся прихистила дитину, хоч сама мала чотирьох дітей», – розказує вона.

Бабуся Жигалової розуміла, що сусіди можуть на неї донести, та дитині загрожує розстріл. Вона назвала дівчинку іменем своєї племінниці – Валя Панченко. Але це не відвело біди.

«Прийшли карателі, дітей зачинили в одній кімнаті, а мати (мою бабусю) – повісили в іншій та пішли з будинку. Саме ця дівчинка, яку бабуся переховувала, розбила вікно та дісталася до повішеної. Вона перерізала мотузку та встигла врятувати їй життя», – зазначила Жигалова.

Коли війна закінчилася, єврейська дівчинка так і залишилася в родині Жигалових, пані Надія багато років навіть не знала, що тітка їй не рідна.

Читайте також: Спікер ВР закликав голів парламентів ЄС підтримати українську формулу миру

Зараз ім’я бабусі Надії Жигалової також викарбовано на пам’ятній табличці на Алеї Праведників світу.

Під час заходу учасники вшанували памʼять загиблих і поклали квіти до памʼятника жертвам Голокосту.

Як повідомлялося, Світовий конгрес українців та українські громади усього світу разом з Єврейською конфедерацією України у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту вшановують пам’ять знищених і замордованих нацистським режимом 6 млн євреїв, з яких не менше 1,5 млн були українськими євреями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-