Повернення справи Штепи до Харкова: суд не задовольнив клопотання прокуратури

Повернення справи Штепи до Харкова: суд не задовольнив клопотання прокуратури

Укрінформ
Верховний суд не задовольнив клопотання прокуратури про повернення справи колишнього міського голови Слов’янська Нелі Штепи до харківського суду, наразі таке ж клопотання готують захисники обвинуваченої.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«У задоволенні клопотання прокурора Верховний суд України 13 квітня відмовив, підсудність на даний час не змінено. Сторона захисту готує таке ж клопотання - про зміну територіальної підсудності з Київського районного суду м. Полтави на Орджонікідзевський районний суд м. Харкова», - зазначив Чубенко.

В обґрунтуванні відмови сказано, що провадження може бути направлене до іншого суду лише у виняткових випадках та коли іншим чином забезпечити виконання завдань кримінального провадження неможливо.

«Відновлення територіальної підсудності судових справ Орджонікідзевського районного суду у розумінні положень ст. 34 КПК не є винятковим випадком для направлення кримінального провадження до цього суду», - зазначається в документі.

Повідомляється, що 8 із 9 свідків і сама обвинувачена проживають у Слов’янську, який не належить до юрисдикції Орджонікідзевського суду, а такі підстави, як місце проживання захисників і групи прокурорів, не є підставами для направлення справи в інший суд.

Щодо розгляду у Київському районному суді Полтави, який мав розпочатися з нуля, то адвокати клопотали про відкладення засідання.

«Адвокати на адресу суду надіслали клопотання про відкладення судового розгляду у зв’язку з хворобою обвинуваченої та необхідністю надання часу для підготовки клопотання сторони захисту до Верховного суду України про зміну територіальної підсудності. Суд задовольнив це клопотання та відклав підготовче засідання на 15:30 7 червня», - поінформував Чубенко.

Як повідомляв Укрінформ, Нелю Штепу затримали 11 липня 2014 року. Ії обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної групи. На думку прокуратури, Штепа як представник влади знала про терористичну організацію "днр", але не вжила разом з правоохоронцями заходів із протидії захопленням адміністративних будівель терористами та не звернулася до органів МВС та СБУ для стабілізації ситуації.

Читайте також: Прокуратура просить повернути справу Штепи з Полтави до Харкова

Колишня посадовиця заперечує свою причетність до подій у Слов’янську та заявляє, що заклики до президента рф путіна робилися нею під тиском і збройною загрозою.

Їй загрожує довічне ув'язнення.

Після арешту Штепа тривалий час перебувала в СІЗО, згодом запобіжний захід їй змінили на домашній арешт, нічний домашній арешт, а на початку липня 2021 року її відпустили під особисте зобовʼязання.

Після повномасштабного вторгнення рф територіальну підсудність у справі Штепи було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану.

Протягом більш як року судових слухань не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-