У громаді на Кіровоградщині переселенці разом із волонтерами допомагають ЗСУ

У громаді на Кіровоградщині переселенці разом із волонтерами допомагають ЗСУ

Укрінформ
У Новоукраїнській громаді Кіровоградської області переселенці активно долучаються до всіх ініціатив на допомогу Збройним силам, зокрема плетуть маскувальні сітки та шиють одяг і амуніцію.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою»

Як зазначається, у Новоукраїнці та селах громади люди, які тікають від війни, залишаються цілими родинами. За офіційними даними, станом на 28 квітня майже 1400 переселенців залишились у громаді, серед них 420 дітей та 220 пенсіонерів. Найактивніші - включаються у життя громади, допомагають волонтерам у центрі гуманітарної допомоги, у швейному цеху, плетуть маскувальні сітки та в’яжуть шкарпетки.

«У громаді постійно допомагають захисникам. У швейному цеху шиють балаклави, спідню чоловічу білизну, деталі для розгрузок. Нещодавно, коли почало дощити, отримали запит від захисників на дощовики. Майстрині знайшли зразок військового дощовика, розпороли і на його основі побудували викрійки та виготовили «сигнальний варіант». Після внесених правок та примірок відшивають необхідну кількість плащів. У цеху постійно працюють від 10 до 12 жінок. Педагогам, вихователям та працівницям позашкілля допомагають переселенці та охочі мешканці громади», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Громади Сумщини отримали електроінструменти від U-LEAD з Європою

Крім того, жінки громади за два місяці виготовили 217 пар теплих в'язаних шкарпеток, 1559 килимків-сидушок, 486 теплих пошитих балаклав, 87 теплих балаклав, 417 літніх балаклав, сплели 136 маскувальних сіток різного розміру.

У Новоукраїнській громаді діє Центр надання гуманітарної допомоги для переселенців, де підготували різні пакети допомоги: «продуктовий» складається з круп, консервів, чаю, кави, солодощів, олії, меду, макаронних виробів; «овочевий» включає картоплю, моркву, цибулю, буряк та капусту, консервацію; «гігієнічний» - шампунь, гель для душу, зубну пасту та щітки, мило. Якщо родина з маленькими дітьми, то додають памперси, дитяче харчування.

«Набори можуть змінюватися залежно від продуктів та речей, які є в наявності. Наприклад, днями місцеві пасічники передали два великі відра меду, тож волонтери додають його до пакунків», – зазначив Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний.

У центрі переселенці також можуть узяти одяг, взуття, постільну білизну та рушники, матраци, посуд. Всі речі розсортовані відповідно до віку та статі.

У громаді переселенцям допомагають і з працевлаштуванням. Вже 9 людей знайшли роботу у медичній та аграрній сферах, в органах місцевої влади.

Зазначається, що однією з найважливіших проблем є пошук житла для внутрішньо переміщених осіб. Від початку повномасштабної війни координацію щодо створення його бази здійснювало Управління соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради спільно з небайдужими жителями. Переважно житло надають місцеві мешканці. Зокрема, волонтерки громадської організації «В єднанні сила» облаштовують покинуті будинки для родин, які приїжджають. До цієї роботи долучаються вимушені переселенці, які вже поселилися в Новоукраїці.

У «U-LEAD з Європою» наголошують, що для людей із регіонів, де тривають бойові дії, важливо на новому місці не залишатися сам на сам із бідою, пережитими страхами та горем. Для відновлення сил потрібно допомагати, соціалізуватися та поступово долучатися до життя громади. Досвід Новоукраїнської громади засвідчує, що важливим моментом є об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадськості, коли кожен на своєму місці робить те, що необхідно для спільної справи. Питання реєстрації, працевлаштування, забезпечення харчування, проживання та надання допомоги ВПО стає одним із головних питань, яке доводиться вирішувати органам місцевого самоврядування. Експерти U-LEAD під час інформаційних сесій та консультацій надають роз’яснення та рекомендації щодо цих питань, а найближчим часом планується проведення циклу тренінгів щодо інтеграції та соціалізації ВПО у громаді.

Читайте також: Внутрішні переселенці можуть працевлаштуватися без звільнення з попередньої роботи - U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-