У Надвірнянській ЦРЛ через чергу на реабілітацію збільшують кількість ліжко-місць

У Надвірнянській ЦРЛ через чергу на реабілітацію збільшують кількість ліжко-місць

Фото
Укрінформ
На Прикарпатті у Надвірнянській центральній районній лікарні через чергу на реабілітацію збільшують кількість ліжко-місць у відділенні.

Про це представникам ЗМІ повідомив директор КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» Сергій Ємельянчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Коли запрацювало стаціонарне відділення, на реабілітацію утворилась черга… Якщо ми говоримо, що сьогодні реабілітаційне відділення це 20 ліжко-місць, то вже є вимога на 30. Тобто 10 ліжко-місць ми вже надолужуємо… Якщо буде фінансування, відділення може перетворитись у сучасний центр реабілітації», - зазначив Ємельянчук.

За його словами, реабілітаційне відділення з амбулаторним перебуванням пацієнтів у Надвірнянській ЦРЛ відкрили рік тому у занедбаному приміщенні. Роботи тривали майже рік. Проєкт на 90% вдалося реалізувати за кошти місцевого бюджету. Від початку 2024 року тут запрацював стаціонар. Відтоді реабілітаційні послуги змогли отримали більше сотні пацієнтів, серед яких майже 80% - військові.

Надвірнянській ЦРЛ, що на Прикарпатті, через чергу на реабілітацію збільшують кількість ліжко-місць / Фото: Юрій Рильчук. Укрінформ

21-річний Богдан Кучмей з Надвірної вже місяць проходить тут реабілітацію після поранення у Вугледарі. За плечима у воїна чотири операції.

«Вибрали три осколки, ще 17 – залишили. Мене поранили в окопі… Прилетіло по нозі. Я найбільше кричав тоді, чи всі живі. Відразу й не зрозумів, що сам 300-й», - пригадує військовий.

Надвірнянській ЦРЛ він учиться ходити - і йому це вдається.

«Ми боремось сьогодні за функціонування організму, відновлення втрачених функцій. Основною вправою для реабілітолога є відновлення ходьби», - пояснила завідувач відділення реабілітації та відновлювальної медицини Надвірнянської ЦРЛ Ольга Ярославівна.

За її словами, найчастіше реабілітологи тут займаються з пацієнтами з мінно-вибуховими травмами. У багатьох військових ще й проблеми зі спиною, травми головного мозку. Є тут і ампутаційні пацієнти, які проходять стовідсоткову підготовку до протезування.

Читайте також: Литва виділила близько €15 мільйонів на програму реабілітації українських військових

У відділенні розповідають, що готові переймати найсучасніші методи реабілітації. Для цього тут працює мультидисциплінарна команда фахівців, є обладнання, яке допомогли придбати волонтери та закордонні доброчинці. У планах - запровадити водну реабілітацію, встановити ліфт та сонячні батареї. У лікарні вже виготовили для цього проєктно-кошторисну документацію і готові віддати частину необхідного приміщення. Єдиною проблемою залишається фінансування.

«Потреба – щонайменше 10-13 млн грн, аби створити тут 30-40 ліжко-місць і запрацював повноцінний реабілітаційний центр. І ми шукаємо на це кошти», - запевняє Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.

Додамо, що за рік реабілітаційну допомогу у Надвірнянській ЦРЛ отримали близько 700 пацієнтів.

Як повідомляв Укрінформ, у Надвірнянській громаді військовим виділяють п’ять локацій для будівництва житла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-