На Херсонщині тимчасово заборонили препарат, від якого загинули птахи

На Херсонщині тимчасово заборонили препарат, від якого загинули птахи

Укрінформ
Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій після загибелі червонокнижних птахів ухвалила рішення заборонити на три тижні використання на території Херсонської області засобів з діючою речовиною бродифакум.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Держпродспоживслужби.

«Ситуацію з використанням препаратів, через які сталася масова загибель птахів у заповіднику «Асканія Нова», що на Херсонщині, вирішено. За ініціативи Держпродспоживслужби під час засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішено заборонити до використання на території Херсонської області на три тижні засоби з діючою речовиною бродифакум», - йдеться у повідомленні.

Як зазначив перший заступник голови Держпродспоживслужби Владислав Седик, використання аграріями препаратів з бродифакумом було в межах закону. Але так співпало, що у зв’язку з погодними умовами збільшилась чисельність гризунів, з якими аграрії стали боротись. Потруєних мишей та зерно у свою чергу з’їли птахи.

Читайте також: В «Асканії–Новій» знову повідомили про загибель червонокнижних птахів

«Тому, якщо зараз на короткий період ми обмежимо використання цього препарату, птахи пролетять, а сільгоспвиробники зможуть потім знову застосовувати препарат», — запропонував Седик.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька відзначила, що спеціалісти відомства в ситуації із масовою загибеллю птахів спрацювали фахово та оперативно: були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки. Фахівці Служби зробили все, що в їх компетенції і передали інформацію відповідним органам. Втім, зазначила Магалецька, Україні потрібно всерйоз переглянути свою політику у сфері захисту довкілля від впливу людини.

«Ми стоїмо перед початком нового агросезону і, відповідно, проблемних питань пов’язаних з використанням засобів захисту рослин буде більш ніж достатньо. Це не тільки загибель птахів, але й, наприклад, масова загибель бджіл. Усім органам державної влади, особливо Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, потрібно скоординувати дії і заздалегідь працювати над вирішенням проблемних питань», - сказала вона.

Також зазначається, що Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) підтримує позицію Держпродспоживслужби щодо необхідності перегляду політики у сфері захисту довкілля від впливу людини і закликає агропідприємства у будь-якому випадку дотримуватися вимог законодавства, яке регулює використання засобів захисту рослин (ЗЗР).

Член правління ВАР Володимир Хвостов підкреслив, що другий рік поспіль аграрії потерпають від нашестя гризунів, яке сталося через зміни клімату та аномально теплі зими. Препарати боротьби з мишами застосовуються з року в рік, але цього разу армія гризунів та інтенсивність боротьби з ними зіграли фатальну роль.

Читайте також: Загиблі в «Асканії-Новій» птахи могли отруїтися контрабандними препаратами

«Ситуація, що сталася потребує глибокого вивчення та розробки низки заходів, які зможуть надійно змінити її в майбутньому та забезпечити безпеку птахам і всьому тваринному світу. Це – нові методи та препарати для боротьби зі шкідниками, постійна співпраця з наукою і відповідними компетентними службами, розробка сучасних стандартів поводження із ЗЗР, розробка програм компенсацій агровиробникам під час спалаху чисельності шкідників», - підсумував Хвостов.

Як повідомляв Укрінформ, на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» у січні 2021 року загинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу «Забруднення або псування земель».

Згодом, 23 лютого, до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» Гавриленка про нові випадки загибелі птахів. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар. Із 24 лютого на території Біосферного заповідника загинули ще 369 перелітних птахів.

Через загибель птахів рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування у 40-кілометровій зоні, прилеглій до біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику.

22 березня надійшло нове повідомлення про загибель у заповіднику «Асканія-Нова» 12 червонокнижних птахів - 9 сірих журавлів та 3 огарів червоних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-