Загиблі в «Асканії-Новій» птахи могли отруїтися контрабандними препаратами

Загиблі в «Асканії-Новій» птахи могли отруїтися контрабандними препаратами

Укрінформ
Депутати-аграрії Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів у заповіднику «Асканія-Нова» стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Херсонська обласна рада, інформуючи про засідання постійної комісії з питань сільського господарства, земельних відносин та екології, де обговорювалося це питання, передає Укрінформ.

«Члени комісії, більшість із яких працюють в агропромисловому комплексі, висловили припущення, що причиною масового мору дійсно стало порушення технології внесення отруйного препарату. Адже, за словами аграріїв, цими препаратами вони користуються не один рік, а самі препарати дозволені в Європі і на ринку вже понад 20 років. Головна умова їх застосування – висипати протруєне зерно в саму мишачу нірку та відразу прикрити її землею. Тож, більш за все, цими рекомендаціями було знехтувано. Проте аграрії не відкидають і версію, що до них потрапила контрабандна партія препаратів, де перевищено концентрацію бродіфакуму», - йдеться у повідомленні.

За результатами обговорення, депутати вирішили підготувати звернення до аграріїв Херсонщини, аби урегулювати нинішню ситуацію та унеможливити її повторення в майбутньому. Саме звернення буде зачитано на черговій сесії Херсонської облради.

Зазначається, що проведені експертизи показали, що причиною смерті птахів стало зерно, протравлене препаратами на основі бродіфакуму. Ці препарати вносять фермери для боротьби з гризунами.

Читайте також: Застосування пестицидів та отрут: навколо заповідників пропонують створити «буферні зони»

Перший заступник голови облради – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський підкреслив, що загибель птахів, серед яких 406 особин, занесених у Червону книгу України, це велика проблема, через яку постраждає імідж Херсонщини і України в усьому світі. Він також повідомив, що питання перебуває на особистому контролі Президента України та Генпрокуратури.

Читайте також: Загибель птахів: на Херсонщині рекомендували обмежити використання пестицидів

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021-го рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-