Катастрофа Ан-26 під Чугуєвом: ексначальник університету хоче через суд поновитися на посаді

Катастрофа Ан-26 під Чугуєвом: ексначальник університету хоче через суд поновитися на посаді

Укрінформ
Відсторонений після катастрофи Ан-26 начальник Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба генерал-майор Олександр Турінський оскаржує в суді наказ Міноборони.

Позов про скасування пункту наказу про відсторонення розгляне Рівненський окружний адміністративний суд, передає Укрінформ.

«ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони України про визнання протиправним і скасування пункту 3 розпорядчої частини наказу Міністерства оборони України від 14 січня 2021 року № 1 КП ДСК «Про деякі питання авіаційних подій у Збройних Силах України»», - йдеться в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Заяву Турінський подав у лютому, а підготовче засідання в справі, яка розглядатиметься за правилами загального позовного провадження, призначили на 9:00 16 березня.

Університет, згідно з ухвалою, залучать до розгляду справи.

«Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба, оскільки зважаючи на предмет та підстави позову, судове рішення може вплинути на його права та обов`язки», - зазначено в судовому документі.

Читайте також: Слідство у справі катастрофи Ан-26 під Чугуєвом продовжили до 18 березня

У пресслужбі вишу кореспонденту Укрінформу сказали, що поки не мають інформації щодо позовної заяви, однак наголосили, що «всі підтримують керівника і сподіваються на його повернення до роботи».

Зв’язатися з самим Турінським кореспонденту Укрінформу поки не вдалося. Поки не відомо, чому позовна заява подана саме в Рівному. За інформацією співрозмовника, наближеного до генерала, Турінський наразі хворіє, і на засідання 16 березня не приїде.

Як повідомлялося, увечері 25 вересня 2020 року при заході на посадку на аеродром у м. Чугуїв на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один курсант вижив.

Читайте також: На Харківщині поновили польоти Ан-26 після авіакатастрофи під Чугуєвом

23 жовтня віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що згідно з висновками урядової комісії, причиною катастрофи стали "технічні неполадки, на які наклався людський фактор, плюс системні серйозні порушення в організації польотів щодо забезпечення безпеки".

18 грудня заступник керівника Спеціалізованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик повідомив, що ДБР оголосило підозри керівнику польотів військової частини, командиру військової частини, який затверджував плановість польотів, а також повідомили про підозру командувачу Повітряних сил Збройних сил України.

23 грудня 2020 року Офіс генпрокурора повідомив, що на 60 днів взято під варту без права внесення застави командира військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби (ст. 416 та ч. 3 ст. 425 КК України) та керівника польотами групи управління польотами військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). Командувачу Повітряних сил ЗСУ, який підозрюється у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 КК України), обрано запобіжний захід у виді особистого зобов‘язання.

9 лютого Печерський суд столиці подовжив підозрюваним запобіжні заходи до 18 березня. Термін досудового слідства також продовжили до 18 березня через неготовність кількох експертиз.

Олександр Турінський— генерал-майор (з жовтня 2017 року) Збройних сил України, учасник російсько-української війни, депутат Харківської обласної ради від «Блоку Світличної «Разом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-