Старт опалювального сезону під загрозою у 45 населених пунктах – Нафтогаз

Старт опалювального сезону під загрозою у 45 населених пунктах – Нафтогаз

Укрінформ
Станом на 15 жовтня 2020 року під загрозою вчасний старт опалювального сезону у 45 населених пунктах.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в НАК «Нафтогаз України».

«Впродовж тижня 10 підприємств теплоенергетики розрахувалися з критичними боргами, однак ще 63 виробники тепла мають відповідну заборгованість і ставлять під загрозу вчасний старт опалювального сезону у 45 населених пунктах», - йдеться в повідомленні.

Найнижчі показники розрахунків за спожитий природний газ мають підприємства ТКЕ Луганської області — 56%, Дніпропетровської області — 71%, Кіровоградської області — 81%, Івано-Франківської області — 82%, Донецької області — 86%.

Компанія завчасно публікує перелік критичних боржників, аби мешканці кожної області могли перевірити, чи входить до нього місцеве (регіональне) підприємство ТКЕ, а засновники таких підприємств, зокрема місцеві органи самоврядування, могли попередити розвиток проблеми.

Читайте також: Київ з 16 жовтня починає опалювальний сезон

Йдеться про виконання обов’язкових умов постачання газу, що передбачені Постановою Кабінету Міністрів від 19 жовтня 2018 р. №867.

До таких умов, зокрема, належить підписання договору з Нафтогазом відповідно до законодавства, а також виконання однієї з трьох умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% за усіма укладеними з НАК "Нафтогаз України" договорами (без урахування штрафних санкцій). Для виробника теплової та електричної енергії, управління майном якого здійснює Фонд державного майна, не нижче 60% або укладення та виконання договору з НАК «Нафтогаз України» про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ згідно з типовим договором у межах реалізації Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» або подання та виконання виробником погодженого виконавчим органом відповідної місцевої ради графіка погашення заборгованості, а також здійснення поточних розрахунків за використаний природний газ.

Читайте також: До опалювального сезону готові 95% будинків, мереж та котелень – Прем'єр

У Нафтогазі зауважують, що захист громадян України під час опалювального сезону — надзвичайно важлива справа, тому НАК максимально йде назустріч усім сторонам цього процесу. При цьому розпочати подачу газу без вирішення проблем критичних боргів компанія не має юридичної можливості — це заборонено законодавством України.

Як повідомляв Укрінформ, за перший тиждень жовтня 11 підприємств теплоенергетики вирішили проблему критичних боргів перед Нафтогазом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-