На Луганщині підписали першу в області міжмуніципальну угоду

На Луганщині підписали першу в області міжмуніципальну угоду

Децентралізація
Укрінформ
У селі Привілля Троїцького району Луганщини відбулось підписання договору про співробітництво між об’єднаними територіальними громадами Привілля і селища Лозно-Олександрівка сусіднього Білокуракінського району.

Це сталося з ініціативи Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Підписання договору про створення ЦНАПу між ОТГ Привілля і Лозно-Олександрівки / Фото: Арсеній Капосний‎, Укрінформ

"Ви пам’ятаєте, як до прийняття відповідного закону відбувалась співпраця між районами і громадами: просто передавали один одному субвенції, тобто гроші на виконання якихось функцій. Іншого механізму не було. Принципово нинішній механізм відрізняється від передачі субвенцій тим, що, уклавши дану угоду, можна залучати ресурси на реалізацію спільного проєкту. Не просто витрачати гроші на якісь поточні видатки, чим, власне, й займались органи місцевого самоврядування в особі районних рад – тут мова йде про те, аби об'єднати зусилля і створити якийсь новий об’єкт", – зазначив директор Луганського ЦРМС Ігор Агібалов.

За словами голови ОТГ Лозно-Олександрівки Олексія Леонова, у громаді всього 2,5 тисячі жителів, а цього замало, аби зацікавити міжнародні організації і залучити їхні кошти для реалізації великих проєктів. Тож було вирішено об’єднати зусилля з Привільнянською ОТГ і разом створити Центр надання адміністративних послуг, який обслуговуватиме населення обох громад. Спочатку питання розглянули голови; потім його передали депутатським корпусам, далі – на розгляд сходів громадян, які такий проєкт підтримали. Нині він уже написаний і поданий до профільного міністерства.

Голова Привільнянської сільської ради Мирослава Ляшенко зазначила, що в ОТГ в Привіллі ще менше жителів – усього 1,5 тисячі. Це не заважає вирішенню поточних проблем села, але не дозволяє планувати більш масштабні заходи з його розвитку. Ухвалення закону про міжрегіональне співробітництво дає змогу подолати цю проблему, тим більше, що обидві громади, хоча й розташовані в різних адміністративних районах, межують одна з одною.

Читайте також: Проєктні премудрості: на Дніпропетровщині представників ОТГ навчали залучати кошти

Що стосується створення ЦНАПу, вирішено, що базуватиметься він у селищі Лозно-Олександрівка, де вже підібране приміщення в будинку селищної ради. У Привіллі буде створене одне віддалене робоче місце, відповідно облаштоване. Коштуватиме весь проєкт (включно з капітальним ремонтом приміщень) 5,3 млн грн.

Обидва керівники поділились планами щодо розширення співробітництва. Першим кроком має стати підписання угоди з сусідніми громадами Білокуракиного і Троїцького про будівництво сміттєпереробного заводу, який перероблятиме сировину на території усіх чотирьох громад.

Замовити технологію і обладнання планується у вітчизняного виробника в Полтавській області.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Луганський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-