Кулеба назвав сім принципів воєнної дипломатії України

Кулеба назвав сім принципів воєнної дипломатії України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба окреслив принципи воєнної дипломатії України, що відрізняються від підходів, які застосовуються у мирний час.

Про це він заявив під час Першого форуму дипломатії воєнного часу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр оголосив сім принципів воєнної дипломатії.

Першим він назвав упертість. За словами Кулеби, всі переговори України про надання зброї розпочиналися з однозначного “ні”, і дипломату доводилося битися доти, доки він не отримає “так”.

Глава МЗС також зазначив, що не треба боятися ставити друзів у незручне становище. “В умовах війни різниця між вами і друзями полягає в тому, що ви помрете, вони покладуть квіти на вашу могилку, згадають дружбу і продовжать жити своїм життям... І якщо ціна вашого виживання – це витягнути друзів із зони комфорту, вам потрібно це робити”, - наголосив він.

Наступними принципами воєнної дипломатії він назвав зосередження у щоденній діяльності на досягненні основного плану, без плану "Б"; максимально стисле ухвалення рішень; гнучкість рішень.

“Шостий принцип, який я хочу відзначити, – це всі говорять з усіма. Від офіційних топосіб до секретарок і помічників у країні, яка у війні, мають говорити зі своїми відповідниками у країнах, з якими треба вирішувати те чи інше питання”, – сказав міністр.

Читайте також: Кулеба закликав західних партнерів до «конкретних і сильних рішень» для України

Він пояснив, що в умовах війни жодне МЗС не впорається з таким обсягом комунікації. Водночас координуюча роль зовнішньополітичного відомства полягає в тому, щоб усі говорили одне й те саме.

Зрештою, як сьомий принцип глава МЗС України назвав чіткість, прямоту і доречність мови. “Словесне фехтування потрібне в мирний час, а у воєнний час потрібно донести сигнал в найкоротший час до необхідної аудиторії”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав п’ять пріоритетів, над якими українські дипломати мають працювати у 2024 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-