В ОП назвали фейком «план Ердогана» про замороження війни та відмову України від НАТО

В ОП назвали фейком «план Ердогана» про замороження війни та відмову України від НАТО

Укрінформ
У ЗМІ шириться «план Ердогана» про замороження війни та відмову України від НАТО. Це дезінформація Росії.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила радниця голови Офісу президента Дар’я Зарівна.

"Видання російських журналістів-мігрантів «Новая Газета. Европа» опублікувало новину, що Туреччина нібито пропонує Україні та Росії план із замороження війни, який передбачає відмову Києва від НАТО щонайменше до 2040 року", - йдеться у повідомленні.

«Новая Газета. Европа» з посиланням на джерела стверджує, що Туреччина нібито пропонує Україні та Росії проєкт нового мирного договору.

Основні положення проєкту нібито такі: заморожування війни по чинній лінії фронту, позаблоковий статус України до 2040 року, РФ не заперечує проти вступу України до ЄС. А у 2040-му проводяться референдуми: загальноукраїнський про зовнішньополітичний курс країни та референдуми на всіх окупованих РФ територіях.

«Першоджерелом цієї інформації є російський Telegram-канал, який контролюється російськими спецслужбами. Інформація з’явилася ще 23 березня. Дивно, що далі повідомлення поширювались в «Новая Газета. Европа» та проросійських Telegram-каналах», – відреагувала Зарівна.

Зокрема, ще 22-23 березня майже ідентичну до «Новой Газеты» інформацію розповсюджували канали MediaKiller, ЗеРада, Легитимный, які Центр протидії дезінформації та СБУ внесли до «списку каналів ворожої пропаганди».

«Схоже на те, що росіяни насичують інфополе дезінформацією і намагаються змістити фокус фейками перед майбутнім самітом у Швейцарії щодо досягнення миру в Україні», – каже Зарівна.

На саміті миру, який пройде у червні у Швейцарії, основною темою обговорення буде формула миру президента Володимира Зеленського, додає вона. Вчора Зеленський говорив з президенткою Швейцарії Віолою Амхерд, а робота зі швейцарською командою триває 24/7.

«Згодом зможемо оприлюднити цифру учасників, процес підготовки триває. Тому російська дезінформація не зможе «збити» нас зі шляху до миру на умовах України», – підсумувала вона.

Читайте також: Ердоган вважає Туреччину “острівцем стабільності” в регіоні

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина докладала і готова докладати зусиль для припинення російсько-української війни. Незважаючи на кровопролиття, руйнування та біль, Анкара вірить, що справедливий мир можливий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-