Очільники НАБУ і САП зустрілися з американськими конгресменами

Очільники НАБУ і САП зустрілися з американськими конгресменами

Фото
Укрінформ
Очільники Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко провели зустріч із членами Конгресу США та представниками Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) США.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП.

Як зазначається, головною темою зустрічі стали досягнення українських антикорупційних органів упродовж 2023 – 2024 років, а також виклики, що стоять перед САП та НАБУ, як основними інституціями, які покликані розслідувати факти корупції на найвищому державному рівні.

Очільники антикорупційних органів звернули увагу на необхідність ще більшого посилення незалежності САП та НАБУ – повноваження керівника САП починати розслідування стосовно народних депутатів, право на створення міжнародних слідчих груп, скасування так званих «правок Лозового», реалізації права НАБУ на незалежне прослуховування та інше.

У свою чергу американські партнери відзначили кроки у побудові незалежної і ефективної антикорупційної інфраструктури в Україні, а також запевнили у подальшій підтримці України.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, який посилює незалежність САП.

Закон надає САП статус окремої юридичної особи, незалежної від Офісу генерального прокурора, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів відомства.

Закон також включає очільника САП до переліку посадовців, яким надається доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності.

Читайте також: Від завтра САП запрацює як незалежна прокуратура

Документ надає повноваження керівнику САП самостійно визначати структуру, штат та організацію діяльності САП.

Також закон визначає процедури конкурсного відбору для призначення на адміністративну посаду в САП та на посаду прокурорів, вимоги до членів конкурсної комісії, розміри оплати праці керівника та працівників САП. Закон визначає механізм підзвітності керівництва САП та проведення аудиту діяльності САП із залученням міжнародних експертів. Крім того, документ передбачає створення апарату САП та окремого фінансування.

Зазначається, що фінансування діяльності конкурсних комісії, їх членів та помічників може здійснюватися внаслідок залучення міжнародної технічної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-