Допомога США вкрай важлива, але Україні потрібен і «план Б» - Гопко

Допомога США вкрай важлива, але Україні потрібен і «план Б» - Гопко

Укрінформ
Для України важливо мати «план Б» на випадок скорочення допомоги від США.

Таку думку висловила керівник громадської організації «Мережа національних інтересів «АНТС», голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради восьмого скликання зазначає голова комітету Верховної Ради 8 скликання у закордонних справах Ганна Гопко в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

«Ми дуже сподіваємося на американську допомогу, але мусимо працювати над «планом Б» і пропрацьовувати варіанти, зокрема, закриття нам неба, частину нашого повітряного простору із країнами-членами НАТО, які є нашими сусідами: це – Польща, Румунія. Також потрібне обговорення створення спільних підприємств між країнами, зокрема, Європейського Союзу; розміщення контингенту; здійснення навчальних місій. Тому нам уже зараз потрібно думати про «план Б», - наголосила Гопко.

Вона зауважила, що кошти, передбачені у законопроєкті Конгресу для підтримки України, вкрай важливі, «але для того, щоб просуватися на полі бою, а не просто займати оборонну позицію, їх буде недостатньо».

За словами Гопко, 2024-й у США є роком президентських виборів, і якщо стратегічна невизначеність у Штатах зберігатиметься, Україна має орієнтуватися на формування іншої платформи лідерства.

«Голосування в США за цей пакет може бути останнім у 2024 році. А коли буде проголосовано в 2025 році – невідомо, оскільки важко спрогнозувати результати виборів. Але ми повинні орієнтуватися на формування іншої платформи з лідерства – Британія, Франція, країни Північної Європи, Балтія, Польща, Румунія – на випадок, якщо період стратегічної невизначеності в США триватиме. Європейська безпека не може залежати від проблем втрати лідерства США», - наголосила керівник «АНТС».

На її думку, є потреба у чесній розмові влади з українським суспільством щодо варіантів «коли не буде безкоштовної допомоги від США».

«Поки Європа переходить на рейки збільшення виробництв, це займає час. І якщо питання так буде поставлене, у нас не буде виходу, аніж брати кредити. Адже російська загроза, якщо її не зупиняти, призведе до геноциду – того, що ми бачимо на окупованих територіях», - сказала Гопко.

За її словами, для України дуже важливо мати «план Б» на випадок, якщо допомога від США «буде суттєво скорочена або нам будуть надані кредити».

«Нам треба розуміти, де шукати збільшення озброєння, пропрацьовувати ідею (президента Франції) Макрона про можливість відправлення військового контингенту в Україну в контексті захисту об’єктів критичної інфраструктури, відправлення для інструкторів, для передачі досвіду», - наголосила вона.

За її словами, Україні потрібні також технології, озброєння, військові гуманітарні місії.

«І час визнавати російську агресію геноцидом. Тому що саме геноцидальна природа російської війни мала би стимулювати появу гуманітарних місій, у тому числі НАТО, в Україні для захисту цивільного населення», - переконана ексдепутат.

Читайте також: Голосування за допомогу Україні в Конгресі США можуть перенести на кілька тижнів - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Сенат ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 млрд дол., 61 млрд дол. з яких – для Києва. Але спікер Майк Джонсон не дозволив провести голосування щодо нього у Палаті представників.

Республіканець Метт Ґейтс заявив, що Джонсон має намір винести на розгляд законодавців законопроєкт про допомогу Україні й шукає оптимальні для себе варіанти розв'язання цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-