Ніхто не має сховатися від справедливості за кремлівськими стінами - Зеленський

Ніхто не має сховатися від справедливості за кремлівськими стінами - Зеленський

Укрінформ
Міжнародна спільнота має забезпечити обов’язковість покарання для кожного потенційного агресора. І кожен, хто прийде до влади в Росії після Путіна, має знати, що справедливість сильніша за кремлівські стіни.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників міністерській конференції в Гаазі “Відновлення справедливості для України”.

"Справедливість - це та сама лінія, з якої може початися рух до безпечного миру. Зброя дає фізичний захист, але саме правосуддя повертає відчуття безпеки життю, яке було захищене силою зброї. Правосуддя також повертає відчуття передбачуваності у всі глобальні відносини. Кожен потенційний агресор повинен знати, що на нього чекає, якщо він зруйнує мир. Саме правосуддя може це забезпечити", - підкреслив Зеленський.

Президент зазначив, що два дні тому був у Бучі на Київщині, яка стала "символом російського зла для всього світу". За його словами, досі не вдалося встановити імена всіх цивільних, які були вбиті у місті російськими солдатами - так само і в багатьох інших українських громадах, звільнених від російської окупації.

"Хоча різні міста і села поступово відновлюються, в кожному з них є особливе відчуття, однакове для всіх - відчуття того, що попереду ще багато роботи. Роботи саме заради встановлення справедливості. Щоб зло нарешті програло і фізично, в реальності, на полі бою, і щоб люди відчули це переконливо в своїх серцях. Щоб кожен, хто прийде до влади в Росії після Путіна, знав, що справедливість сильніша за кремлівські стіни. Тільки наша спільна робота може це забезпечити", - наголосив Зеленський.

На цьому тлі він підкреслив, що діяльність Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна і працює над відновленням повної справедливості, є "важливою для всього світу". Також український лідер вказав на важливість триваючої роботи зі створення "конкретних систематичних інструментів для компенсації збитків, завданих цією війною". "Разом з багатьма країнами та лідерами ми співпрацюємо над конфіскацією російських активів та прибутків від них. Все це має працювати на користь людей, яких Путін намагався знищити цією війною", - додав він.

Глава Української держави закликав учасників конференції у Гаазі "не відхилятися від нашої спільної лінії - лінії справедливості".

Читайте також: Дискусія про створення спецтрибуналу для РФ надзвичайно важка - Кулеба

"І прошу не збавляти темпів. Ми маємо зробити все можливе для того, щоб правосуддя було сильним, щоб правосуддя надало реальної сили нашій спільній безпеці - безпеці від агресії та терору. Нехай швидше відновиться справжній мир. І нехай кожен, хто руйнує мир, по-справжньому боїться суду в Гаазі", - наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 2 квітня перебуває із робочим візитом у Гаазі для участі в міністерській конференції “Відновлення справедливості для України”.

Її організаторами є Україна, Нідерланди та Європейська комісія. Серед учасників заходу – прокурор Міжнародного кримінального суду, генеральний секретар Ради Європи, президент Євроюсту, представники Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (RD4U), та Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA).

За результатами конференції буде ухвалена політична декларація.

Фото: Офіс президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-